Ukusna čokoladna torta

by | decembar 14, 2012

Za kore:

  • 9 kašika brašna
  • 9 kašika šećera
  • 90 g margarina
  • 3 kašike kakaoa
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 jajeta

Za preliv od bele čokolade:

  • 200 g bele čokolade
  • 2 dl slatke pavlake
  • 50 g margarina

Za čokoladni fil:

  • 300 g čokolade za kuvanje
  • 6 dl slatke pavlake
  • 50 g margarina
  • 2 šlag fiksa
  • 1 kašika kakaoa

Za dekoraciju:

  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 3 kašike ulja

Priprema:

Kore:
1. Sjediniti 3 kašike brašna, 1/3 praška za pecivo i kašiku kakaoa.
2. Umutiti žumance, 3 kašike šećera i 30 g margarina. Dodati smesu od brašna i dobro izmešati.
3. Jedno belance umutiti u čvrst sneg pa dodati u smesu od žumanaca i polako promešati varjačom. Okrugao kalup prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje. Sipati u njega pripremljenu smesu za koru i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.

Preliv od bele čokolade:
1. U manju šerpu sipati 2 dl slatke pavlake i ostaviti da proključa.
2. Zatim dodati izlomljenu belu čokoladu i kuvati uz neprestano mešanje dok se ne otopi.
3. Potom skloniti sa ringle, dodati margarin i uz neprestano mešanje ga otopiti. Preliv ostaviti sa strane da se ohladi.

Čokoladni fil:
1. U manju šerpu sipati 2 dl slatke pavlake i ostaviti da proključa.
2. Zatim dodati izlomljenu tamnu čokoladu i uz neprestano mešanje kuvati dok se ne otopi.
3. Skloniti sa ringle, dodati margarin i uz neprestano mešanje ga otopiti.
4. Posebno umutiti 4 dl slatke pavlake i šlag fiks. Dodati kakao i promešati.
5. Na kraju dodati prohlađenu čokoladnu kremu i umutiti mikserom.

Finalni postupak:
1. Pečene kore premazati prelivom od bele čokolade.
2. Kada se preliv stegne, preko njega naneti pripremljeni fil od tamne čokolade te kore nastagati jednu na drugu.
3. Preostalim filom premazati bočne stranice torte i preliti je glazurom od čokolade (otopiti čokoladu sa malo ulja).

Izbor: Dobra hrana

Tagovi: