Viktorija torta

by | oktobar 28, 2012

Za 12 osoba

POTREBNO JE:

Za kore:

  • 9 jaja
  • 9 kašika šećera
  • 3 pune kašike brašna
  • 3 pune kašike gustina
  • 3 kašike kakaoa

Za preliv od višanja:

  • 500 g višanja
  • 2 dl vode
  • 4 kašike šećera
  • 1 želatin u prahu

Za fil:

  • 300 g maskarpone sira
  • 70 g šećera u prahu
  • 1 vanil– šećer
  • 3 dl slatke pavlake
  • 1 šlag fiks

Za dekoraciju:

  • 100 g krupno mlevenih lešnika
  • 4 dl slatke pavlake

PRIPREMA:

Kore:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti 3 belanceta u čvrst sneg, dodati kašiku šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti 3 žumanceta sa 2 kašike šećera.
3. Sjediniti sneg od belanaca, smesu od žumanaca, kašiku brašna, kašiku gustina i kašiku kakaoa. Sve sastojke polako promešati varjačom.
4. Okrugao pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.

Preliv od višanja:
1. U manjoj šerpi sjediniti višnje, vodu i šećer te kuvati dok se šećer ne otopi.
2. Želatin preliti sa 4 kašike vode I ostaviti da nabubri.
3. U mlak fil od višanja dodati želatin i promešati.

Fil:
1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
2. Zatim u šlag dodati šećer u prahu, vanil–šećer i šlag fiks pa mutiti mikserom da se šećer otopi.
3. U pripremljeni šlag dodati mascarpone sir i polako promešati varjačom.

Finalni postupak:
1. Prvu koru staviti u kalup za tortu I preliti polovinom fila od višanja.
2. Preko njega naneti polovinu fila od sira i preklopiti drugom korom. Isti postupak filovanja ponoviti još jednom i završiti trećom korom.
3. Filovanu tortu premazati šlagom od slatke pavlake i posuti seckanim lešnicima.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: