Rolat od čokolade sa višnjama

by | februar 14, 2013

Za koru:

  • 4 jajeta
  • 100 g šećera
  • 50 g brašna
  • 50 g gustina
  • 1 kašika kakaoa

Za fil:

  • 4 dl mleka
  • 1 puding od čokolade
  • 4 kašike šećera
  • 125 g margarina
  • 50 g čokolade
  • 1 krem šlag od vanile
  • 5 g želatina u prahu
  • 100 g višanja iz kompota

Priprema:

Kora:

1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Zatim dodati 25 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom.
3. Sjediniti fil od belanaca sa filom od žumanaca, dodati brašno, gustin i polako promešati varjačom. Smesu podeliti na dva dela pa u jedan deo dodati kakao i promešati.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje te sipati u njega naizmenično tamnu i svetlu smesu za koru dok se ne popuni dno pleha. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC.

Fil:

1. Puding od čokolade skuvati sa malo šećera u 4 dl mleka.
2. U topao puding dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi.
3. Ohlađeni puding sjediniti sa margarinom i umutiti mikserom.
4. Krem šlag od vanile pripremiti prema uputstvu sa kesice pa dodati u njega nabubreo želatin i promešati.

Finalni postupak:

1. Ohlađenu koru premazati filom od čokolade.
2. Duž jedne strane kore naneti stegnuti krem šlag od vanile, odozgo poslagati oceđene višnje pa sve zajedno uviti u rolat.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: