Snežna torta sa orasima

by | avgust 27, 2012

za 15 osoba

vreme pripreme: 90 min.

pečenje: 75 min.

POTREBNO JE:

Za kore:

  • 15 belanaca
  • 24 kašike šećera u prahu
  • 15 kašika mlevenih oraha
  • 6 kašika brašna

Za fil:

  • 1 l mleka + 1 dl za prelivanje oraha
  • 15 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 9 kašika brašna
  • 200 g šećera u prahu
  • 250 g margarina
  • 150 g mlevenih oraha
  • 200 g čokolade za kuvanje

Ostali sastojci:

  • 5 dl slatke pavlake

PRIPREMA:

Kore:

1. U odgovarajućoj posudi umutiti 5belanaca u čvrst sneg pa postepeno dodavati 8 kašika šećera u prahu i mutiti dok se šećer ne otopi.

2. Zatim dodati 5 kašika mlevenih oraha, 2 kašike brašna i polako promešati varjačom.

3. Pravougaonu tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC 25 min. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.

Fil:

1. U šerpu sipati 8 dl mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa.

2. Posebno umutiti preostalo mleko sa 7 žumanaca i brašnom. Dodati u ključalo mleko i kuvati dok se ne zgusne. Potom skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.

3. Posebno umutiti 8 žumanaca sa šećerom u prahu i omekšalim margarinom. Sjediniti sa ohlađenim filom od mleka i umutiti mikserom.

4. Od pripremljenog fila izdvojiti jednu trećinu i dodati u njega poparene orahe (mlevene orahe preliti sa 1 dl toplog mleka). U preostali fil dodati otopljenu čokoladu za kuvanje i dobro izmešati.

Finalni postupak:

1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.

2. Tortu filovati sledećim redosledom: prvu koru premazati polovinom fila od čokolade, zatim naneti jednu trećinu šlaga i preklopiti drugom korom. Potom premazati filom od oraha, naneti drugu trećinu šlaga i preklopiti trećom korom. Na kraju premazati preostalim filom od čokolade i celu tortu dekorisati preostalim šlagom.

Savet plus: U pripremi ove torte kao zamenu za orahe možete koristiti lešnike.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: