Tart iz Sen Tropea by 24Kitchen

by | decembar 27, 2012

Za testo:

  • 500 g brašna
  • so
  • 175 g maslaca
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 70 g šećera
  • 100 ml svežeg mleka
  • 5 jaja

Za mrvice:

  • 50 g maslaca
  • 80 g šećera
  • 120 g brašna
  • 1 jaje

Za krem:

  • 1 štapić vanile
  • 250 ml svežeg mleka
  • 50 g šećera
  • 2 žumanca
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašičica ružine vodice
  • 150 g maslaca
  • 150 ml pavlake
  • 60 g šećera

Način pripreme:

1. Za testo: napravite udubljenje u brašnu i dodajte sve sastojke. Samo so posipajte po brašnu. Počnite da mešate sastojke u udubljenju s manje brašna. Zatim umesite testo i stavite u posudu da odstoji, posipajte brašnom i pokrijte folijom.
2. Za krem: sipajte mleko u posudu zajedno sa šećerom. Odvojeno razmutite žumanca s malo hladnog mleka. Zatim dodajte sadržaj štapića vanile i brašno. Sipajte smesu od žumanaca u posudu s mlekom i mešajte dok smesa ne provri i još 1-2 minuta. Sipajte krem na poslužavnik i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pokriveno providnom folijom. Razmutite maslac mikserom i dodajte ohlađeni krem. Mutite dok ne postane penasto. Zatim krem umešajte s unapred umućenom pavlakom i malo šećera. Promešajte. Krem stavite u špric.
3. Za mrvice: rukama promešajte sastojke. Unapred razmutite jaje i dodajte pola količine.
4. Razvijte testo u okrugli oblik prečnika oko 20 cm. Stavite ga u pleh, na papir za pečenje i oblikujte u krug. Površinu premažite razmućenim jajetom i pospite mrvicama. Po drugi put ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi. Zatim pecite 45 minuta na 170 stepeni.
5. Ispečenu koru presecite horizontalno na dva dela. Četkicom premažite unutrašnjost obe polovine likerom od pomorandže. Donji deo premažite kremom i preklopite drugim delom.
6. Gornji deo pospite šećerom u prahu. Kolač ohladite pre posluživanja.

Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!

Izvor: 24Kitchen

Tagovi: