Torta od sira i višanja

by | septembar 4, 2012

za 10 osoba

vreme pripreme: 80 min.

pečenje: 15 min.

POTREBNO JE:

Za koru:

  • 4 jajeta
  • 75 g šećera
  • 50 g gustina
  • 50 g brašna
  • 0,5 dl likera od višanja

Za fil od sira:

  • 500 g neslanog švapskog sira
  • 5 dl slatke pavlake
  • 4 dl kisele pavlake
  • 15 g želatina u prahu
  • 150 g šećera
  • rendana kora od jednog limuna

Za fil od višanja:

  • 800 g kompota od višanja bez koštica
  • 100 g šećera
  • 1 puding od višnje

Za dekoraciju:

  • 2,5 dl soka od višanja
  • 1 crveni preliv za kolače

PRIREMA:

Kora:

1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Zatim postepeno dodavati 25 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.

2. Posebno umutiti žumanca sa 50 g šećera, dodati šam od belanaca i polako promešati.

3. Na kraju dodati brašno i gustin pa promešati varjačom.

4. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC 15 min.

5. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, a zatim je poprskati likerom od višanja.

Fil od sira:

1. Želatin preliti sa 12 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri.

2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.

3. Posebno umutiti kiselu pavlaku, šećer i švapski sir u kremastu masu. Dodati šlag od slatke pavlake, rendanu koru limuna, nabubreo želatin i polako promešati.

Fil od višanja:

1. Višnje procediti od soka, pa izmeriti koliko ima soka od višanja i po potrebi doliti vode tako da ukupno bude 4 dl tečnosti.

2. U manju šerpicu sipati 3 dl razređenog soka od višanja, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.

3. Posebno umutiti puding od višnje u preostaloj tečnosti i sipati u ključali sok. Kuvati uz neprestano mešanje dok se fil ne zgusne.

4. U topao puding dodati višnje.

Finalni postupak:

1. Pečenu koru vratiti u kalup za torte. Preko kore sipati još topao puding od višanja i ostaviti da se stegne.

2. Zatim naneti fil od sira i poravnati.

3. Preliv za kolače pripremiti sa sokom od višanja prema uputstvu sa kesice i preliti preko fila od sira.

Savet plus: Gotovu tortu staviti u frižider dase stegne pre služenja.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: