Paelja sa svinjetinom i piletinom

by | januar 31, 2012

Unesite mirise Mediterana u svoj dom i zaboravite na hladne zimske dane. Pripremite tradicionalno špansko jelo, koje je nastalo u 19. veku u španskoj pokrajini Valensija. Piletina, pirinač, šafran, slatka paprika, ruzmarin, zečetina i puževi neki su od važnijih sastojaka. Postoje raznovrsne verzije ovog jela, probajte našu.

Sastojci:

– 1 luk
– 2 paradajza
– 1 pile
– 600 g svinjske plećke
– 450 g lignje
– 6 šoljica pileće supe
– prstohvat šafrana
– 1 kg školjki
– 600 škampi
– 1 crvena paprika
– 500 g smrznutog graška
– po potrebi maslinovog ulja
– po potrebi so
– barem 600 g pirinča

Priprema:

1. Isecite piletinu i svinjetinu na manje komade

2. Očistite lignje, narežite na kolutove.

3. Narežite papriku, luk i paradajz. Ostavite po strani.

4. Tiganj za paelju nauljite maslinovim uljem pa stavite luk i paradajz. Kad luk postane proziran dodajte svinjetinu, mešajte nekih 15 minuta. Dodajte piletinu i lignje i neprestano mešajte.

5. Dodajte pirinač. Mešajte oko tri minute. Pažljivo izlijte pileću supu sa šafranom te nastavite da mešate.

6. Po vrhu poslažite školjke i škampe i komadiće paprike.

7. Neka kuva i ako treba dodajte još supe. Kad pirinač bude gotov pospite grašak.

8. Kad pirinač bude kuvan, uklonite s vatre i prekrijte aluminijskom folijom i krpom. Ostavite neka stoji oko pet do 10 minuta pa poslužite.

Tagovi: