Kroketi od ribe

by | novembar 27, 2012

Za 4 osobe

POTREBNO JE:

  • 600 g fileta soma
  • 2 struka mladog crnog luka
  • 200 g feta sira
  • 1 jaje
  • prezli po potrebi
  • 2 dl pavlakeŽ
  • 2 dl ulja
  • 1 svež krastavac
  • 200 g kukuruznog griza
  • 200 g pirinča
  • šafran
  • mirođija
  • prstohvat belog luka u prahu
  • mešavina začina
  • so

PRIPREMA:

1. Filete soma samleti na mašini za mlevenje, mladi luk što sitnije iseckati, a feta sir izrendati na krupno rende.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti samlevenu ribu, feta sir, mladi luk, jaje i začine po ukusu. Zatim dodati prezli koliko je potrebno da se dobije kompaktna smesa pogodna za oblikovanje.
3. Od pripremljene smese nauljenim rukama oblikovati krokete.
4. Krokete od ribe uvaljati u kukuruzni griz, a potom ih pržiti na vrelom ulju dok ne porumene.
5. Pirinač obariti u slanoj vodi sa malo šafrana pa ga ocediti od suvišne tečnosti.
6. Sveži krastavac oguliti i izrendati na krupno rende. Sjediniti sa belim lukom u prahu, pavlakom i mirođijom. Dodati začine po ukusu i dobro izmešati.
7. Krokete preliti pripremljenim umakom i poslužiti uz pirinač.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: