Pita sa ćuretinom i prazilukom by 24Kitchen

by | februar 8, 2013

Sastojci:

  • 2 kg praziluka
  • 2 komada slanine
  • 1/2 veze sveže majčine dušice
  • 2 supene kašike maslinovog ulja
  • 2 supene kašike maslaca
  • so i biber
  • 800 g pečenog ćurećeg mesa
  • 2 supene kašike brašna
  • 1l bujona
  • 2 supene kašike pavlake
  • 12 komada pečenih ili kuvanih kestena
  • 1 jaje
  • 2 lista žalfije
  • 500 g lisnatog testa

Način pripreme:

1. Dobro operite praziluk. Zeleni deo iseckajte na sitnije, a beli na krupnije komade.
2. Isecite na kockice slaninu i stavite je u tiganj. Dodajte izmrvljenu majčinu dušicu, maslinovo ulje i maslac. Ostavite nekoliko minuta da se slanina proprži.
3. Dodajte praziluk, posolite i pobiberite. Promešajte. Poklopite i ostavite na tihoj vatri oko pola sata.
4. U dinstani praziluk sa slaninom dodajte iseckano pečeno ćureće meso (belo, crno ili ostatke). Dodajte brašno pa promešajte. Zalijte vrelim pilećim ili ćurećim bujonom i promešajte, pa pojačajte vatru. Na kraju dodajte pavlaku, pa posolite i pobiberite. Lagano promešajte.
5. Iscedite smesu, tako što ćete je sipati u sitnu cediljku. Ispod stavite činiju i ostavite tako 10-15 minuta.
6. Izvadite testo iz frižidera pola sata pre nego sto ćete početi sa kuvanjem. Razvijte ga tako što ćete posuti ispod i iznad njega brašno. Razvijte ga u pravougaoni oblik, debljine oko 3 mm. Odozgo izlomite pečeno i oljušteno kestenje i iseckajte listove žalfije. Presavijte testo napola i dobro pritisnite. Razvijte ga ponovo lagano.
7. Sipajte isceđeni nadev u pravougaoni pleh i rasporedite ga. Odozgo postavite testo i dobro uvijte nadev tako sto ćete ga skupiti sa svih strana. Nožem napravite blage dijagonalne proreze po testu i namažite ga umućenim jajetom. Pecite pitu na 180 stepeni, 30—40 minuta.
8. Servirajte parče pite sa kuvanim graškom (zamrznuti grašak se kuva, posoli i pobiberi, doda mu se sok od ćimuna i maslac) i sosom.

Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!

Izvor: 24Kitchen

Tagovi: