Slani kroasani sa jogurtom

by | avgust 22, 2013

Kroasani

Sastojci:

  • 2,5 dl jogurta
  • 3 dl mleka
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 žumanceta
  • 1 dl ulja
  • 1 kg mekog brašna tip-400
  • 200 g margarina
  • 250 g švapskog sira
  • 200 g praške šunke
  • 30 g susama

Priprema:

1. U odgovarajućoj posudi sjediniti kvasac, šećer i mlako mleko, pa ostaviti da odstoji dok kvasac ne nadođe.
2. U većoj posudi pomešati jogurt i ulje, dodati kvasac, posoliti po ukusu te polako dodavati brašno meseći sve vreme. Kada testo počne da se odvaja od ruku, izvaditi ga iz posude, te oblikovati 9 malih jufki, prekriti ih krpom i ostaviti da odstoje.
3. Svaku jufku oklagijom razvući u krug prečnika 30 cm, sve premazati margarinom, sem poslednje, pa naslagati jednu na drugu i ostaviti da odstoje oko 20 minuta.
4. Odstojalo testo oklagijom razvući što tanje, u krug prečnika 70 cm, te iseći na 4 dela u obliku krsta, a svaku četvrtinu podeliti na 8 delova.
5. Prašku šunku iseći na kockice, pa sjediniti sa švapskim sirom. Po kašičiču pripremljene mase staviti na svaki trougao od testa i zaviti.
6. Oblikovane kroasane poslagati u nauljen, brašnom posut pleh, pa premazati žumancetom i posuti susamom.
7. Pripremljene kroasane ostaviti da odstoje 60 minuta, a zatim ih staviti da se peku u zagrejanu rernu na 170 °C dok ne porumene.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: