Torta od tikvica

by | novembar 26, 2012

Za 6 osoba

POTREBNO ЈЕ:

  • 4 tikvice srednje veličine
  • 250 g kratkih makarona
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 400 g mlevene junetine
  • 250 g pelata paradajza
  • 150 g kačkavalja
  • 20 g parmezana
  • 1 jaje
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • 0,5 dl ulja
  • mešavina začina
  • biber

PRIPREMA:

1. Tikvice oprati, odseći im vrhove, a zatim pomoću noža za guljenje uzdužno iseći na tanke listove. Potom ih posoliti i ostaviti 5 minuta da puste sok.
2. Crni luk iseći na kockice, a pelat paradajza izgnječiti. Kačkavalj izrendati na krupno rende, a beli luk što sitnije iseckati.
3. Na malo ulja propržiti crni i beli luk, dodati mleveno meso i pržiti ga
dok ne promeni boju. Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode po potrebi.
4. Kada je meso napola gotovo, dodati pelat paradajza, peršun i začine po ukusu. Dinstati na umerenoj temperaturi dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri.
5. Makarone obariti u slanoj vodi sa nekoliko kapi ulja pa ih ocediti od suvišne tečnosti.
6. U ohlađeni fil od mesa dodati makarone, kačkavalj, jaje i parmezan te polako promešati varjačom.
7. Okrugao kalup za tortu nauljiti pa dno i bočne stranice obložiti listovima tikvica.
8. Preko tikvica naneti pripremljeni fil I poravnati. Krajeve tikvica saviti ka unutra.
9. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC 30 min. Pečenu tortu ostaviti da se ohladi, a potom je izvrnuti naopačke.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: