Pečeni plavi patlidžan sa sosom od paradajza

by | januar 9, 2012

Ovo jelo je puno ukusa, a ima malo masti i šećera. Može se služiti kao glavno jelo u vegetarijanskoj kuhinji ili kao varivo uz meso, a čak ga možete uz testeninu služiti.

Sastojci:

– Plavi patlidžan srednje veličine,
– 2 supene kašike maslinovog ulja,
– ¼ kafene kašike soli,
– ¼ kafene kašike bibera,
– 1 luk, iseckan,
– 1 češanj belog luka, iseckan,
– 60 ml balzamovog sirćeta,
– 1 supena kašika sveše iskidanog bosiljka ili jedna kafena kašika suvog,
– 400 ml oguljenog i iseckanog paradajza,
– 60 g pinjola.

Postupak:

1. Zagrejte rernu na 230°C. Nauljite tepsiju. Isecite plavi patlidžan na kriške debljine oko 1,5 cm i premažite svaku krišku maslinovim uljem (iskoristite jednu supenu kašiku). Pospite po svakoj strani kriške so i biber, stavite patlidžan na tepsiju i pecite 30 minuta ili sve dok plavi patlidžan ne omekša.

2. Zagrejte ostatak ulja u šerpi na jačoj vatri. Dinstajte luk i beli luk oko 3 minuta, mešajući ih dok ne omekšaju. Dodajte sirće i bosiljak i dinstajte još 1 minut mešajući. Dodajte paradajz i dinstajte još 5 minuta. Sklonite sa toplote i pomešajte pinjole. Kašikom rasporedite paradajz preko plavog patlidžana i pecite u rerni još 10 minuta.

Porcije: 4;

Priprema: 10 minuta;

Pečenje: 50 minuta;

Ukupno: 1 sat.

Autor: www.klinikaPERINATAL.com

Tagovi: