Istorija čaja kroz fotografije

by | decembar 4, 2010

„Zeleno i crno – priča o čaju“, izložba koja kroz prigodan katalog, eksponate fotografije i tekstove prati put od listića ubranih sa biljke čaj do šoljice prijatnog i lekovitog napitka, otvorena je danas u Prirodnjačkom muzeju na Kalemegdanu. Autori Desa Đorđević-Milutinović, Olga Vasić i Balša Đurića potrudili su se da posetiocima probliže istoriju čaja prikazavši njegov put iz postojbine Kine u sve delove sveta.

Na izložbi su prikazana četiri osnovna tipa čaja: beli, zeleni, crni i ulong, a posetioci mogu da sami uoče osnovne razlike između crnih i zelenih čajeva, da se informišu o pravilima pripreme određenih čajeva.

Pored čajnih listića, na izložbi su prikazani i drugi oblici čajeva kao što su ceromonijalni japanski čaj mača, u prahu, ili čaj u obliku kolača, što je najstariji način korišćenja čajnih listića.

Jedan deo izložbe posvećen je porcelanu i porcelanskom priboru za čaj, odnosno čajnicima, šoljicama, posudama za šećer, bokalima, bombonjerama i metlicama za tradicionalno mućenje čaja u prahu.

Kao eksponat posebne sentimentalne vrednosti izložena je šoljica za čaj i tacna kralja Milana Obrenovića, izrađene od porcelana sa pozlatom.

 

Tagovi: