Kako je LGBT kultura promenila modu

by | avgust 9, 2013

Njujorški Modni institut za tehnologiju svoju jesenju sezonu otvara izložbom posvećenom ulozi LGBT kulture u oblikovanju savremenog modnog dizajna, s ciljem da pokaže kako je LGBT populacija uticala na visoku modu u poslednjih sto godina.

dg-kajli

Iako je moda oduvek imala važnu ulogu unutar LGBT zajednice, veoma malo se zna o visokoj modi kao platformi za gej kulturu.

Od Kristobala Balensiage i Kristijana Diora, do Sen Larena i Aleksandera Mekvina, mnogi velikani modnog dizajna proteklog veka takođe su bili homoseksualci. Generalno je u svetu uvreženo mišljenje da je većina modnih dizajnera homoseksualnog opredeljenja“, stoji u najavi izložbe na oficijalnoj stranici muzeja.

Da li je to samo stereotip ili gej muškarci zaista imaju poseban odnos prema modi – tema je izložbe „A Queer History of Fashion: From the Closet to the Catwalk“ (Queer istorija mode: Od ormara do piste) koja će biti otvorena 13. septembra u Institutu. (Queer je sinonim za LGBT).

Na izložbi će biti prikazano preko sto eksponata, kojima će se hronološki prikazati pogled na istoriju onoga što danas nazivamo visokom modom, baveći se pritom temama kao što su androgeni stil, dendi stil, estetski stilovi idolatrije i transgresije, te uticajem subkulturnih i uličnih stilova, uključujući drag, kožu i uniforme.

Osim što pokazuje da su pripadnici LGBT populacije odavno prisutni u modnoj industriji, izložba se takođe bavi aspektom kreativnosti i otpora pritiscima izraženim u subkulturnim modnim stilovima. Izložba će trajati do 4. januara 2014. godine.

Recite nam svoje mišljenje – da li je to stereotip ili gej muškarci zaista imaju instančaniji ukus za modu, u odnosu na heteroseksualace?

Izvor: Dalje.com,Hina

Tagovi: