Vitki i zdravi: 7 vežbi za 7 najčešćih tegoba

by | maj 31, 2016

Osim viška kilograma vežbanjem se mogu regulisati i brojne zdravstvene tegobe. Bol u leđima, anksioznost, naleti vrućine, za sve postoji lek u vežbanju, raznim vrstama treninga, ali u tačno određenim vremenskim razmacima i trajanju.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Pročitajte i… Izbegavajte ih: Ovo je 10 najvećih fitnes grešaka

1. Umor tokom dana

Umesto da se oslanjate na kofein, pokrenite se. Osobe koje vežbaju dva i po sata sedmično imaju 65 odsto manji rizik da budu umorne. Recept – vežbajte jogu, jer se tako otklanja nesanica.

Koje vežbe treba da radite protiv bolova u leđima, slabog libida, pojačane želje za hranom, slabog imunog sistema, naleta vrućine ili anksioznosti pročitajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

2. Bol u leđima

Vežbama za jačanje mišića bol se može smanjiti za 30 do 80 odsto u roku od 10 do 12 nedelja. Recept – dva ili tri puta sedmično radite vežbe za jačanje trbušnih mišića i mišića donjeg dela leđa. Svaku vežbu radite dva do četiri puta sa osam do 16 ponavljanja.

Pročitajte i… Najbolja vežba protiv bolova u leđima

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

3. Slaba seksualna želja

Prema jednom istraživanju, žene koje su vežbale 20 minuta na pokretnoj traci bile su više uzbuđene pri gledanju erotskog filma od onih koje nisu vežbale. Recept – ubrzajte rad srca plesom. Uz to, vežbanjem određenih joga položaja poboljšava se protok krvi u karličnoj zoni.

Pročitajte i… Intenzivan trening za zatezanje i oblikovanje nogu i zadnjice

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

4. Želja za hranom

Sprečite ovu želju na dva načina: ugljenim hidratima ili vežbanjem. Oba će znatno podići nivo dopamina, ali samo jedan će imati pozitivan efekat za zadnjicu. Recept – kad osetite želju za slatkišima, odvojite 15 minuta za brzu šetnju.

Pročitajte i… Trening u moru: Najbolja aktivnost ovog leta

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

5. Slab imuni sistem

Vežbe aerobika su prirodan način borbe protiv prehlade, jer one izbacuju imuno-ćelije iz tkiva i ubacuju ih u krvotok, gde se bore protiv virusa i bakterija. Recept – radite kardio-vežbe ne duže od 90 minuta, jer se u suprotnom povećava rizik od bolesti.

Pročitajte i… 10 fitnes mitova u koje ne treba da verujete

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

6. Naleti vrućine

Vežbanje pomaže da se održi zdrav indeks telesne mase i smanji stres, koji može da izazove nalete vrućine. Šetnja od 30 minuta ili trčanje na pokretnoj traci smanjuju osećaj topline od 74 odsto za 24 sata. Recept – radite kardio-trening po 30 minuta pet dana u sedmici.

Pročitajte i… 8 neobičnih, ali delotvornih saveta za ravan stomak

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

7. Anksioznost

Stres se dokazano smanjuje kardio-treningom jer povećava lučenje neurotransmitera koji stabilizuju raspoloženje. Recept – uradite brze kardio-vežbe ujutro ili se opustite uz njih na kraju napornog dana. Ako je moguće, radite ih napolju, jer svež vazduh u velikoj meri podstiče dobro raspoloženje.

Pročitajte i… 5 jednostavnih vežbi za brzo mršavljenje i ravan stomak

Tagovi: