Pogača pletenica

by | maj 8, 2012

SASTOJCI:

1 kg brašna
150 ml maslinovog ulja
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
500 ml mlake vode
30 g kvasca
6 kašika ajvara
3 kašike senfa
1 konzerva tunjevine
50 g mlevenih oraha
2 čena belog luka
1 ljuta papričica
susam

PRIPREMA:

Namaz od tunjevine

1. Tunjevinu ocediti, a ljutu papričicu i beli luk sitno iseckati.
2. Pomešati tunjevinu, senf, beli luk, orahe i ljutu papričicu.

Testo

1. Otopiti kvasac u mlakoj vodi, dodati šećer i so, pa mešavinu sipati u prosejano brašno.
2. Dodati maslinovo ulje i zamesiti testo. Ostaviti ga da nadolazi pola sata.
3. Testo premesiti na radnoj površini posutoj brašnom, pa ga oklagijom razviti na 1 cm debljine. Jufku preseći na 3 jednaka dela.
4. Spoljašnje delove premazati ajvarom, a središnji namazom od tunjevine.
5. Testo uzdužno uviti, pa isplesti pletenicu.
6. Pletenicu prebaciti u pleh prečnika 32 cm. Premazati je uljem i posuti susamom, te peći 50 minuta na 180 ºC.

Napomena: Ako želite, pogaču možete premazati i ajvarom pa je onda peći.

Recept Sanje Gostović iz Inđije

Izvor: Pošalji recept

Tagovi: