U poseti kod Esre Dermandžioglu: Otmeni dom dame iz Istanbula

Članak objavljen: 18.04.2014 u 18:25 časova

Glumica Esra Dermandžioglu, Mukades iz hit serije ”Izgubljena čast”, već tri godine sa ćerkom Refijom i ljubimcem, psom Šivom, živi u salonskom stanu u starom istanbulskom kvartu Galata.”Volim visoke plafone i velike prozore, te je ovaj stan kao stvoren za mene. Pronašla sam ga zahvaljujući prijateljici Derji Alabori, koja me je, kada ga je ugledala, odmah nazvala i saopštila da je pronašla dom po mojoj meri”, priča glumica. Svaki pedalj prelepog prostora osmislila je Esra lično, što nije bilo nimalo jednostavno budući da stan ima preko 150 kvadrata: tri sobe, kupatilo, dva toaleta za goste i ogromnu dnevnu sobu spojenu sa trepezarijom i kuhinjom.

”Većinu stvari donela sam iz porodične kuće, ali neke sam kupila uz pomoć moje drage prijateljice Emel Guntaš koja me je odvela u prodavnicu Erkala Aksoja”, objašnjava naša lepa domaćica koja je veliki ljubitelj slikarstva, pa zidove u njenom domu krase dela najpoznatijih umetnika.

Esra obožava spoj tradicionalnog i modernog, što se vidi u svakoj prostoriji njenog doma. Nije teško zaključiti i da je veliki ljubitelj slikarstva: na zidovima dnevne sobe nalaze se dela istaknutih umetnika poput Fatiha Urunča, Sare Baruh i Joane Kohen.

Dnevni boravak spojen je sa kuhinjom i trpezarijom gde je smešten Esrin omiljeni komad nameštaja. ”Ovaj sto osmislio je poznati turski dizajner Džengiz Ozer. Zaljubila sam se u njega čim sam ga ugledala u katalogu”, kaže lepa glumica.

03 Zidovi u kuhinji prepuni su slika i umetničkih fotografija, a na policama je uredno poslagano posuđe koje blista od čistoće. Esri često dolaze gosti za koje veoma rado kuva, najčešće paste i salate, mada joj se, kako priznaje uz osmeh, ”omakne” i poneki kolač.

Iz bakine kuće prenela je stari farmaceutski ormar, gde drži knjige iz umetnosti, filozofije, kinematografije i antikvarstva. Monotonost belih zidova razbijena je ekspresionističkim slikama, a jedan je ogoljen do cigle, što daje orijentalni pečat celoj porstoriji.

Čim se probudi, Esra pušta muziku i pravi tost od ražanog hleba uz koji, udobno zavaljena u sofi, jede beli sir i sve to zaliva jakom turskom kafom. ”Spavam veoma malo i budim se rano, a ovaj ritual savršen je za početak dana.”

Radni sto, koji je deo dnevnog boravka, prepun je knjiga, a krasi ga i bronzana statua Ismeta Dogana. Esra rado čita biografije glumaca, poput onih o Marlonu Brandu ili Al Paćinu. Pored toga, obožava da putuje po Evropi, a omiljeni gradovi su joj Cirih i Pariz, oba zbog bogate istorijske i kulturne baštine.

Autor: Life Content

Povezane vesti:

U poseti kod Rozmeri Borhes: Veseli kutak umetničke porodice
U poseti kod Konsuelo Lusardo: Mirna oaza prefinjene dame!
U domu Horhea Poze iz serije ”Divlja mačka”: Plavo – kako to momački zvuči!
Zavirite u dom Vilme Eles, Karoline iz serije “Kako vreme prolazi”

Ostavi komentar