Francuska dijeta: Za i protiv

by | maj 14, 2013

Dukan dijeta, poznatija kao francuska dijeta, jedna je od najpopularnijih jer su se mnogi uverili u njenu učinkovistost, te za kratko vreme postigli željene rezultate. No, uz sve njene prednosti, morate biti svesni i pojedinih nedostataka zbog kojih ne bi trebalo da srljate i počnete s ovom dijetom samo zato što je vaša prijateljica uspela da skine kilograme.

francuska dijeta

Dukan dijetu osmislio je francuski doktor medicine Pjer Dukan. Ona se sastoji iz četiri faze koje traju u zavisnosti od toga koliko kilograma želite da skinete.

Prva faza (traje 3-10 dana) dozvoljava isključivo unos proteina. U drugoj fazi Dukan dijete (traje do postizanja željene težine) smjenjuje se unos proteina i proteina s povrćem. Naredna faza konsolidacije nastupa u trenutku postizanja željene težine i traje 10 dana za svaki izgubljeni kilogram. Poslednja faza stabilizacije, podrazumeva zdrav način ishrane i svakodnevno kretanje i traje do kraja života.

Prednosti francuske dijete:

1. Motivacija. Rezultati su brzo vidljivi.

2. Konkretan popis namirnica – olakšava izbor namirnica i podstiče vas da se držite tog plana.

3. Obavezan doručak – ovaj obrok je ključan kod svakog zdravog načina ishrane.

4. Obaveznih 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno, što je posebno podsticajno kod fizički neaktivnih osoba.

Nedostaci francuske dijete:

1. Stroga kalorijska restrikcija. Dnevni unos 1100 – 1300 kalorija na duži vremenski period nije za svakoga preporučljiv, jer u obzir treba uzeti fizičku aktivnost pojedinca, kao i njegov životni stil. Ukoliko se telo izlaže kakvim dodatnim naporima zbog kojih se više ‘troši’, vrlo lako će doći do umora i nedostatka energije.

2. Moguća zasićenost menijem. Ograničen spisak namirnica u prve tri faze onima koji se teško pridržavaju pravila mogao bi biti preveliki izazov.

3. Umor, zadah iz usta, nervoza, konstipacija, problemi s kosom, kožom i noktima do kojih dolazi zbog malog unosa vlakana mogu se javiti kao nuspojava.

4. Dobijanje energije isključivo iz proteina (u početnim fazama) radi ograničavanja ugljenih hidrata i masti stvara veliku koncentraciju azota, čime opterećujemo jetru i bubrege.

Teskt: Life Content
Izvor: Portal Oko

Tagovi: