Uloga niskokaloričnih zaslađivača u održavanju telesne težine

by | avgust 14, 2012

S obzirom na sve veću stopu gojaznosti, niskokalorični zaslađivači se preporučuju kao potencijalno korisno sredstvo za održavanje telesne težine. Obezbeđujući sladak ukus bez kalorija, niskokalorični zaslađivači mogu da predstavljaju ukusan način da se smanji unos energije putem hrane. Uz balansiranu ishranu i zdrav način života, to može pomoći ljudima da ostvare i održe zdravu telesnu težinu.

Više od pola milijarde odraslih ljudi širom sveta klasifikovani su kao gojazni 2008. godine – što je skoro duplo više nego 1980. Gojaznost je sve prisutniji globalni trend koji dovodi do značajnog porasta zdravstvenih problema vezanih za ishranu i način života.

Do gubitka telesne težine dolazi kada je energija koja se dobija preko hrane i pića manja od utrošene energije. Zamena šećera niskokaloričnim zaslađivačima jedan je od načina da se smanji energetska vrednost ishrane uz zadržavanje slatkog ukusa hrane i napitaka koji dovodi do manjeg unosa energije i pomaže pri smanjenju telesne težine.

Na osnovu rezultata 16 nasumično izabranih kontrolnih ispitivanja, uzimanje niskokaloričnog zaslađivača aspartama umesto šećera dovelo je do smanjenja ukupnog unosa energije za 10 odsto. To je jednako gubitku telesne težine od oko 0,2 kilograma nedeljno kod odrasle osobe teške 75 kilograma. Nedavna teoretska studija u Holandiji takođe je pokazala da uzimanje niskokaloričnih zaslađivača umesto šećera kao dodatka gaziranim bezalkoholnim napicima može da smanji indeks telesne mase među populacijom zdravih mladih odraslih osoba.

Mana korišćenja niskokaloričnih zaslađivača pri gubiku težine je u tome što ljudi teže da taj smanjeni nivo kalorija nadomeste većim unosom energije preko drugih vrsta hrane i pića. Zato je važno istaći da oni nisu „čarobno“ rešenje za gojaznost, već bi trebalo da budu deo zdravog načina života, uz balansiranu ishranu i fizičku aktivnost.

Tagovi: