Turske serije: Svi ih kritikuju, mnogi ih gledaju

by | 7 decembra, 2011

Iako su „đavo“, turske TV serije su bez dozvole ušle u domove mnogih Arapa i postale stalni gost, moglo se čuti na Tursko-arapskom forumu, održanom u Istanbulu.

Turske televizijske serije u kojima se prikazuju obnažene lepotice u nedozvoljenim scenama su „nemoralne“, ali i pored toga svi ih rado gledaju. „Turske serije su đavo, ali ih je nemoguće zaobići. Mi ih kritikujemo, ali ih gledamo sa velikim interesovanjem“, izjavio je tuniski profesor Moncef Ajari na Tursko-arapskom forumu koji je održan u Istanbulu.

U poznatoj TV seriji „Gumuš“ mogu da se vide provokativne scene i odnosi izvan braka, kakvi postoje i u arapskom svetu, ali o tome se javno ne govori, rečeno je na forumu u čijem radu je učestvovalo 200 novinara, režisera i drugih medijskih radnika iz dvadesetak zemalja iz tog dela sveta.

„To je kod nas još uvek tabu tema“, objašnjava Daniel Abdulfetah iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

„Turske TV serije su bez dozvole ušle u domove mnogih Arapa i postale su naš stalni gost“, kaže Hamid al Tuki, medijski radnik iz Omana. „Vi ne možete nikoga da vidite na ulici kada se prikazuje turska serija ‘Gumuš’, koja se u arapskom svetu prikazuje pod naslovom ‘Nur'“, kaže Al Tuki.

Turske TV serije su u početku bile na udaru islamskih konzervativaca i u samoj Turskoj zbog razgolićenih lepotica i slobodne ljubavi izvan bračne zajednice, što, kako se tvrdi, ugrožava porodične vrednosti.

Vremenom se to pretvorilo u unosan biznis u kome se obrću milioni dolara, pošto su u poslednjih pet godina televizijske „sapunice“ osvojile gledaoce u arapskom svetu i na Balkanu, uključujući i Srbiju.

Tagovi: