10 činjenica koje sigurno niste znali o Sopranovima

Članak objavljen: 12.01.2016 u 17:00 časova

Nije teško proceniti koliki je uticaj mafijaška saga Sopranovi imala. Mnogi i danas priželjkuju da se priča nastavi i smatraju je najvećom serijom svih vremena. Ove godine obeležava se 17 godina od početka emitovanja, i u to ime evo 10 malo poznatih činjenica o seriji.

1. Reč “J… se” je u prvoj sezoni upotrebljena 437 puta
A treba imati u vidu da je to samo jedna od šest sezona. Pomenutu reč najviše upotrebljava Toni Soprano (134 puta), Sil 20, Poli 25, Kristofer 61, a Tonijeva žena Karmela pet puta.
U drugoj sezoni je taj broj povećan na 715.

2. Jedan od mafijaša u filmu je trebalo da bude Toni, a ta uloga je razmatrana i za Brusa Springstina
Kako niko nije znao šta će biti sa serijom, reditelj Dejvid Čejs nije imao baš gužvu pred vratima za uloge. Za mesto Tonija izbor se sveo na tri lika. Džejmsa Gandolfinija (koji ju je i dobio ), Majkla Raspiolija koji je kasnije glumio drugog mafijaša i Brusa Springstina. Gandolfini je dobio ulogu jer je Čejs hteo da serija bude pomalo mračna.

3. Gandolfini je nagrabusio od pravih gangstera jer je u seriji nosio šorts
Tokom prve sezone, Čejs je dobio puno pozitivnih kritika, ali i nekoliko kojima s nije nadao. Nekoliko pravih mafijaša je odobravalo pojavu Tonija u bademantilu, ali ne i u šortsu. Rečenica “Don ne nosi šorts” je čak ušla i u seriju.

4. Serija je bila hit među gangsterima iz Nju Džerzija
Čak su kvalitet glume prepoznali i najtvrdokorniji mafijaši, što je jedan od njih izjavio policijskom doušniku a sve snimio FBI. Mafijaši se se čak kladili koji lik iz serije odgovara pravom liku iz života.

5. Planirano je da se svaka epizoda ima drugačiju špicu
Danas je teško zamisliti Sopranove bez uvodne pesme “Woke Up This Morning,” ali Čejs je imao druge zamisli. Šefovi HBO nisu odobrili promenu najavne špice po epizodi ali su prihvatili da se odjavna razlikuje.

6. Toni Siriko jedan od glumaca je pre serije stvarno bi mafijaš
Čovek koji glumi Polija Galterija imao je veze sa mafijom, i pre karijere u Holivudu uhapšen je 28 puta. LA Tajms je objavio njegov karton koji je uključivao pljačku i posedovanje oružja. Za glumu se odlučio u zatvoru.

7. U jednom trenutku je zamišljeno da Sopranovi postanu Simpsonovi uživo
To se promenlo kada je Gandolfini konačno izabran za glavnu ulogu.

8. Sopranovi su prva serija sa kablovske televizije koja je pokupila gomilu Emi nagrada
Sopranovi su pokupili gomilu nagrada, i teško je preceniti ovaj skup kriminala, psovki i konfuzije. Oni su nominovani u svim mogućim kategorijama i ukupno su dobili 21 Emija, pet zlatnih Globusa i niz drugih.

9. Mnoge od lokacija stvarno postoje
Ako ste hteli da napravite turu kroz mesta iz serije, to definitivno možete – jer postoje. Picerija Picalend je imapa pozive od fanova serije iz drugih zemalja. Ali jedna radnja se u seriji fiktivno zatvara, što je njene srtvarne mušterije uzbudilo, pa su morali da štampaju oglas u kome kažu da još posluju.

10. Bez obzira na terorije zavere, finale serije je savršeno ispravno
Ovo je možda jedno od najkontroverznijih završetaka neke serije u TV istoriji. Toni, sa svojim prženim lukom i upitnikom šta će mu se sledeće desiti.

Izvor: Newsweek
Foto: Promo

Povezane vesti:

Deseta je i poslednja sezona serije “Štreberi”?
Šok u Simpsonovima: Razvode se Homer i Mardž!
Simpsonovi: Smiters konačno priznao da je gej
Ovih osam događaja su predvideli Simpsonovi!

Ostavi komentar