Boom telenovela u SAD-u

Članak objavljen: 02.11.2014 u 20:00 časova

Telenovele se već tradicionalno produciraju u Meksiku, no latinoamerički glumci sve više odlaze u sunčanu Floridu kako bi ih snimali.

The New York Times proglasio je Miami za “telenovela Tinseltown”, pozivajući se na povećanje broja telenovela koje se proizvode u Miamiju, umesto dugogodišnjih središta u Venezueli i Meksiku.

Prema rečima Marie Morales, izvršne urednice People en Espanol, mnogi latinoamerički glumci želeli su se maknuti od nasilja u njihovim zemljama (Meksiko, Kolumbija), i zato su našli poslove u Miamiju. No u prošlosti to nije bilo tako. Zvezde telenovela u SAD-u nisu imale pažnju kakvu su imale u Latinskoj Americi, ali demografija se u međuvremenu promenila. Populacija koja govori španski jezik je najbrže rastuća populacija u SAD-u, čije druga i treća generacija latinoameričkih gledatelja čini veliko tržište.

Univision, koji producira telenovele “El Talisman”, “Eva Luna” kao i mnoge druge popularne telenovele nalazi se među top četiri produkcijske mreže u SAD-u. Oko 10 miliona ljudi gledalo je finale Eva Lune dok se telenovela “El Talisman” emituje pet večeri nedeljno kroz 24 nedelje. I to sve za tanki budžet od 120 000 dolara po epizodi, što je u poređenju sa sapunicama na engleskom jeziku daleko manji iznos, naime njihovi budžeti dosežu i do 2 miliona dolara po epizodi.

Tako je uvek dramatični svet telenovela postao i poligon za latino zvezde koje žele biti na engleskom TV-u, poput Sofije Vergare, kolumbijske lepotice koja je pre uloge Glorije u komediji “Modern Family” glumila Leonoru u “Burning for Revenge” i Vilijema Levija, koji je pre maestralnog proboja u showu “Dancing With the Stars” zasjao kao prekrasan Alejandro iz telenovele Sortilegio.

Autor: Life Content

Povezane vesti:

Sećate se Sandokana? Ovako danas izgleda!
Seksi dasa vraća se na TV ekrane
Sofija Vergara u Simpsonovima
U korak sa svetom: Ekskluzivna premijera “Igre prestola” u Srbiji i Americi

Ostavi komentar