Doktor Haus ponovo na našim kanalima

Članak objavljen: 15.01.2016 u 18:00 časova

Radnim danima oko ponoći na Prvoj TV!

Gregori Haus (Hju Lori) je mizantrop, cinik i genije na čelu tima dijagnostičara u bolnici u Nju Džersiju. Pacijenti koji stižu u bolnicu često imaju pogrešnu dijagnozu, pa je na Hausu i njegovom timu lekara da otkiju od čega zaista boluju.

Haus je posebna vrsta lekara. On ne želi da se bavi runtinskim slučajevima, već bira samo one pacijente koji ga intrigiraju i navode na razmišljanje. Njegov pristup medicini je potpuno nekonvencionalan, pa se čini da ponekad rizikuje živote svojih pacijenata, iako se na kraju ispostavi da je jedino njegov metod doveo do pravih rezultata i spasao pacijentu glavu.

Hausovi zaključci su često rezultat prosvetljenja, trenutne inspiracije, pa je stoga njegov tim često u zategnutim odnosima sa upravnicom bolnice doktorkom Lisom Kadi koja treba da odobri upotrebu rizičnih, neispitanih metoda lečenja. Haus je u sukobu i sa drugim lekarima koji se drže standarnih, konvencionalnih metoda i principa lečenja pacijenata.

Doktor Haus je sam po sebi kontoverzna ličnost. Tokom lečenja je svadljiv, a problematičan je i njegov tretman pacijenata koje ne doživljava kao ljudska bića već kao zagonetke koje treba odgonetnuti zbog intelektualnog podsticaja.

Inspiracija za Hausov lik je detektiv Šerlok Holms. Uspehu serije je sigurno doprineo i glavni glumac Hju Lori koji je sjajno odigrao svojeglavog, arogantnog lekara koji ne mari za pravila. Ova uloga je i lansirala u zvezde.

“Doktor Haus” je jedna od najpopularnijih televizijskih serija u svetu u poslednjih deset godina. Osvojila je sva važna televizijska priznanja, Emi, Zlatni globus, Pibodi nagradu… Za Zlatni globus je nominovana četiri puta, od čega je osvojila dve nagrade. Hju Lori je bio nominovan šest puta, a statuu je odneo dva puta.

Produkcija: SAD
Uloge: Hju Lori, Lisa Edelštajn, Robert Šon Leonard, Dženifer Morison.
Scenario i režija: Dejvid Šor

Izvor: Prva TV
Foto: Promo

Povezane vesti:

Majkl Angarano: Glumeći hirurga, naučio sam da operišem!
“Crna Guja” ponovo na malim ekranima?
Sve ispočetka: Nova serija na Prvoj TV!
Privatni doktor: Nova serija koja će vas potpuno očarati

Ostavi komentar