Hana Marej: “Igra prestola” je za mene dragoceno iskustvo

Članak objavljen: 22.05.2016 u 16:00 časova

Mladu Divljanku Gili, jednu od Krasterovih žena-ćerki, u šestoj sezoni kultne fantastične epske sage “Igra prestola” (ponedeljkom u 3.00 i uveče u udarnom terminu od 20.00), zatičemo na putovanju na kojem prati odabranika svog srca Semvela Tarlija ka Vestors školi, gde će on dobiti titulu mastera. Odrasla među zidinama Kraster zamka, sada prvi put shvata da postoje more, fenomen zvani knjiga i čarobno mesto poput biblioteke. I dok Sem planski radi na ostvarenju snova, Gili svoje snove sasvim neplanirano sanja na javi i uživa u svakom pedlju kojim gazi putem oslobođenim od svih stega. Da li, ipak, iako konačno rasterećena od mračne prošlosti, ona i dalje strahuje od demona uz čija je lica živela odmalena, i kolika je težina koraka ove dve namučene duše, u ekskluzivnom razgovoru za “TV novosti” otkriva nam britanska glumica Hana Marej (26), junakinja serijala čija popularnost i posle pet godina ne jenjava.

- Njihov odnos je divan u svojoj složenosti. Ponekad razmišljam o tome koliko bi bili srećni da je Sem bliskiji sa ocem a ona sa svojom porodicom. Ali čini mi se da baš ta patnja njihovu ljubav čini stvarnom – započinje priču o neobičnoj romansi dvoje otpadnika dobitnica nagrade za najbolju glumicu na prestižnim festivalima Sandens i Trajbeka, ističući da je za njenu Gili avantura koju u šestoj sezoni proživljava sa Semom blagoslov na koji čeka od rođenja.

Svesni smo mračne stvarnosti koja je Gili okruživala tokom odrastanja. Da li je Sem njeno svetlo na kraju tunela?
- Uvek mi je zanimljivo da posmatram koliki je uticaj okolnosti koje su Gili formirale kao ličnost. Danas, kad joj se konačno ukazala prilika da zaboravi na sve loše, ona to jednostavno ne može da učini. Čak i u dobrim situacijama, tama kojom joj je horizont bio zaklonjen celog života ne dozvoljava joj da gleda pozitivno na život. Ne bih rekla da je samo Sem njoj bio spasenje. Oni su spasli jedno drugo. Uvek kad pričam o tome, setim se reči našeg scenariste Alika Šakarova, koji je od početka bio zadužen za Gilinu i Semovu priču: “Vi ste dve ptice slomljenih krila koje su, pronašavši se, konačno dobile šansu da polete.” To je suština njihove ljubavi.

I hoće li se u novoj sezoni konačno razmahati krila ljubavi?
- Akcenat je na Semovom usavršavanju. Titula će mu doneti moć, ali i niz preokreta u njihovim životima. Kad je reč o novostima, ipak ćete morati da odgledate celu sezonu, jer u čemu biste uživali ako bih vam sad sve otkrila (smeh). Ono što je meni zanimljivo jeste to što sad vidimo kako se njihovi životi polako odvajaju od ostalih likova u seriju i oni otpočinju zasebnu priču. Još nisu čuli ni za smrt Džona Snežnog. Sve to svedoči o tome koliko su postali važni jedno drugom.

Kako ste doživeli “Igru prestola”?
- Ova serija je ozbiljan projekat koji postavlja visoke kriterijume. U glumačkom smislu, “Igra prestola” za mene je dragoceno iskustvo. Ono što me najviše oduševljava jeste činjenica da u jednom trenutku tokom snimanja u potpunosti zaboravite da je reč o fikciji. Izgubite iz vida kamere, ekipu na setu, i jednostavno se preselite u taj divan svet iz mašte. Volim da kažem da je “Igra prestola” sudar Tolkina i Makijavelija. Surova borba za vlast ušuškana u čarobne predele iz “Gospodara prstenova”.

Uporedo sa ovom serijom radite i na drugim umetničkim ostvarenjima. Kako postižete da vodite taj “rat” na više polja?
- Ljudi su često pogrešno uvereni da mi tokom godine bez prestanka radimo samo na “Igri prestola”. Činjenica je da serijal čini mnoštvo životnih priča. Kad radnja prati neku od njih, ostale su zapostavljene, a glumci imaju mogućnost da rade još nešto u životu. Nije da sam opsednuta sa Gili pola godine. Nađe se vremena za još ponešto.

Uglavnom ste u radu orijentisani ka kolegi Džonu Bredliju. Razlikuje li se vaš sadašnji međusobni odnos od onog s početka snimanja?
- Čini mi se da smo odrastali uz Gili i Sema. Naučili smo da čitamo jedno drugom misli i delimo osećanja. To je veoma važno da bi odnos koji gradimo pred kamerama bio verodostojniji. Džon je sjajan momak, kombinacija duhovitosti, profesionalizma i inteligencije. Uz to, deluje mi da svakim danom postajemo sve iskreniji kad je reč o kvalitetu našeg rada. Kao da preslikavamo odlike naših rola na ono što zaista jesmo.

Koju Gilinu osobinu najviše cenite?
- Obožavam njenu brutalnu odrešitost bez skrivenih namera da nekoga povredi. Moj omiljeni dijalog iz serije je iz treće sezone. Sem je ljubazno pita da joj pomogne u prikupljanju drveta za potpalu, na šta mu ona kratko odvrati: “Nije potrebno. Ti ne umeš to da radiš.” To je ono što me oduševljava kod nje. Ona mu nije to rekla da bi mu nanela bol, već zbog toga što istinski veruje da on ne ume to da radi, i njegovu pomoć smatra nepotrebnom. Život ju je namučio, ali i naučio suvišnosti manira radi manira. Važna je efikasnost.

Šta je za vas bio najveći izazov tokom snimanja?
- Bilo ih je mnogo. U poslednjoj sezoni bilo mi je zanimljivo to što moram da se naviknem na činjenicu da imam bebu. Mada se to na ekranu ne vidi, ponekad je u mom naručju bilo pravo dete, ali u većini slučajeva to je bila lutka. E, te lutke su mi zadavale muke, jer su neke od njih izgledale zaista bizarno. Bez očiju, kose…, ponekad je reč bila čak i o smotuljku platna. Trebalo se uživeti u ulogu majke u tim situacijama. Uprkos svemu, serija je za mene sjajno iskustvo.

A najsrećniji trenutak u novoj sezoni je…?
- Onaj kad sam saznala da ću konačno dobiti novi kostim! Ne mogu vam opisati sreću kad su mi javili tu vest. Tokom cele serije zavidela sam devojkama sa dvora koje su doslovno za svaku scenu dobijale nove haljine, a ja iz epizode u epizodu idem u prnjama. Možda odelo ne čini čoveka, ali novo i lepo svakako prija.

Marejeva je kao tinejdžerka želela da bude veterinarka, ali angažman u pozorišnoj trupi bristolske glumačke omladine odveo ju je u suprotnom pravcu. Onom koji joj je doneo blistavu karijeru na malom ekranu.
- Roditelji su mi po zanimanju hemičari zaposleni na Univerzitetu Bristola, u mom rodnom gradu. Donekle, odluka da se bavim glumom moj je bunt protiv ideje da nastavim njihovim stopama. U jednom trenutku, kad sam otkrila magičan svet glume, mislila sam da neću ni studirati. Ipak, usmerili su me u pravom smeru, i na tome sam im zahvalna – ističe Marejeva, napominjući da je posvećenost poslu jedno od dragocenih nasleđa koje je prisvojila od njih. – Ne želim da budem samo točkić u mehanizmu. Hoću da doprinesem i na drugi način, kako bi moj rad bio pokretač drugima i služio mi na ponos.

Izvor: Novosti
Foto: Promo

Povezane vesti:

Zapalila društvene mreže: Glumica iz Igre prestola potpuno gola! (VIDEO)
Bez glamura: Majka zmajeva kao sav normalan svet
Stana Katić više neće igrati u seriji “Kasl”
Igra prestola dobila seksi pojačanje!

Ostavi komentar