Majkl Angarano: Glumeći hirurga, naučio sam da operišem!

Članak objavljen: 08.11.2015 u 10:30 časova

Nekada zbunjen tinejdžer Eliot, sin još konfuznijeg „samo Džeka” iz popularnog sitkoma „Vil i Grejs” (otad smo ga gledali u filmovima „Zabranjeno kraljevstvo”, „Umetnost prepuštanja”, „Izdaji” i „Džokeru”), a danas doktor Bertram Berti Čikering u Sinemaksovoj (HBO sestrinska TV) hit seriji u režiji oskarovca Stivena Soderberga „Hirurg”, glumac Majkl Angarano (3. decembra puni 28) polako, ali sigurno, utabava stazu ka holivudskoj eliti.

Kako izgleda život u hirurškoj sali na početku 20. veka, možemo li se istovremeno diviti onima koje obožavamo i prezirati ih, i koji nas to uzbudljivi zapleti očekuju u drugoj sezoni jednog od najuspešnijih serijala protekle godine (čije su nove epizode, zahvaljujući usluzi HBO GO, besplatno dostupne do 16. novembra), saznaćete u Angaranovom ekskluzivnom intervjuu…

- Na početku drugog ciklusa zatičemo doktora Algernona Edvardsa na poziciji vršioca dužnosti načelnika hirurgije u „Niku”, i Bertija kao njegovog zamenika. To sa sobom povlači i veću dozu odgovornosti, ali i obim posla – ističe mlada nada „Hirurga”, dodajući da se raduje promenama koje su scenaristi pripremili za njegov lik u novih deset nastavaka.

Može li se reći da sad, kad Takerija (Klajv Oven) nema, miševi kolo vode, ili su na scenu stupile neke nove mačke?
- Atmosfera u “Niku” se znatno promenila. Istina, beležimo dobre rezultate kad je reč o uspelim operacijama, ali po bolničkim hodnicima oseća se da stvari nisu kao pre. Bolnica više nije Takerijev cirkus, a to pozitivno ludilo jeste ono što daje dušu toj zdravstvenoj ustanovi.

Koliko se ta promena odrazila i na Bertija?
- Sazreo je. To se najviše vidi iz njegovog stava prema drugima. Više nije toliko predusretljiv i dostupan za svaku uslugu. Drži se principa koje je zacrtao, ali svaki korak ka novim uspesima opravdava dobrim i odgovornim poslom. Čini se da umesto naivnog klinca sad imamo posla s budućim iskusnim hirurgom. Drago mi je da su životna razočaranja, sa kojima se suočio, a tu pre svega mislim na ona koje je doživeo s nekadašnjim idolom Takerijem, od njega stvorila čoveka rešenog da uspe, a ne da se otisne niz stranputicu. Slično je odreagovao i na situaciju sa sestrom Elkins. Jednostavno, menja se, i postaje bolji.

Šta će obeležiti drugu sezonu, kad je reč o vašem liku?
- Uglavnom će to biti njegovi unutrašnji emotivni sukobi. Prošlost se poput bumeranga vraća i ponovo ga iskušava. Uprkos svemu, to mu daje samopouzdanje koje nikad nije imao. Koristi svoje uzore da bi izgradio novog sebe.

Do juče se ugledao na Taka, a danas je desna ruka njegove konkurencije doktora Algernona. Kako će se razvijati taj odnos?
- Berti je dete svog vremena. Ne deli političko mišljenje o statusu crnaca sa starijim kolegama, ali ne zbog toga što je za to ili protiv toga, već zbog činjenice da o takvim temama čak i ne razmišlja. Kad je reč o Algernonu, u njemu, pre svega, prepoznaje stručnjaka, a ne crnca. Zna da od njega može da nauči mnogo, i zbog toga ga sledi. Dodatno, odgovara mu zajednički put koji vidi sa Algernonom, naročito posle burne etape sa Takerijem. Nije lako kad se razočaraš u idola.

Kako je to biti hirurg?
- Baš onako kako i mislite da jeste. Posao je veoma naporan, čak i kad ga glumite. Na svu sreću, imali smo sjajne scenariste koji su uložili ogroman trud u istraživanje kako bi sve bilo verodostojnije. Tako da, kad mi glumci stanemo iznad pacijenta i izgovorimo naš tekst, to izgleda kao da ga izgovaraju pravi hirurzi. I to oni od pre više od stotinu godina (smeh).

Šta vam je bio najveći izazov?
- U nekoliko navrata zapitao sam se hoću li moći. Kao da nije dovoljno što glumim hirurga, već moram i da operišem. Tu postoji toliko detalja, a kamera sve beleži. Ipak, posle trećeg zahvata, sve postaje rutina. Doduše, nama je bilo mnogo lakše, jer se u seriji mahom koriste lutke, pa ne postoji mogućnost da nekog ubijem ili povredim, ali čak ni tada ti ne može biti svejedno.

Da li biste smeli da operišete nekoga u stvarnosti?
- Mnogo sam naučio, i recimo da bih zaista smeo da se uhvatim ukoštac s nekom jednostavnijom intervencijom, u rangu studenta medicine. Ipak, moj posao je gluma, i ne bih da me „bije” glas nadrilekara (smeh).

Čemu vas je naučio Njujork s početka 20. veka?
- Najviše me je iznenadilo to koliko je bio težak život u to vreme. Naravno, donekle sam bio svestan kako se živelo, ali čini mi se da dosad nikada nisam osetio koliko tanka može da bude ivica između života i smrti. A Njujorčani od pre stotinu godina po njoj su hrabro hodali svakog dana. Život je tada doslovno bio – opstanak.

Izvor: Novosti
Foto: Guliver/Getty

Povezane vesti:

Lepotica iz “Tvin Piksa” danas je neprepoznatljiva (VIDEO)
Doktor Haus ponovo na našim kanalima
Privatni doktor: Nova serija koja će vas potpuno očarati
Ponovo zajedno na malim ekranima: “Vil i Grejs” postaju hirurg i detektivka

Ostavi komentar