Piter Maknikol: Bio sam žrtva sajber zločina

Članak objavljen: 01.08.2015 u 20:10 časova

Mada je glumio u filmovima “Sofijin izbor”, “Vrelina”, “Isterivači duhova 2″, “Mister Bin” ili “Klinci iz Oza”, karijeru američkog glumca Pitera Maknikola (61) definitivno je obeležila rola ekscentričnog advokata Džona Kejdža u seriji “Ali Mekbil”. Ove godine Maknikol se vratio na televiziju ulogom Sajmona Siftera, pomoćnika direktora FBI, u Si-Bi-Es seriji “Mesto zločina: sajber”, čiju prvu sezonu naši gledaoci mogu da prate onlajn na Pickbox.tv. Reč je o prvoj spin-of seriji sa ženom u glavnoj ulozi. Lik glavne junakinje Ejveri Rajan, koju glumi oskarovka Patriša Arket, inspirisan je irskim sajber psihologom Meri Ejken, izvršnim producentom serije. Ejveri vodi FBI odeljenje za sajber kriminal i istražuje mračne delove interneta gde su kriminalci anonimni, novcu se ne može ući u trag, a sve je na prodaju i to samo jednim klikom. Na pitanje da li je ovo pravi trenutak za dramu o sajber zločinima, Piter Maknikol odgovara:
- Taj sajber kompjuterski zločin se brzo razvija. I ja sam bio žrtva sajber zločina. Kad god snimamo novu epizodu, postoji šansa da se nešto slično dogodilo u svetu pre nekoliko nedelja.

Ko je Sajmon Sifter?
- Pomoćnik – zamenik direktora i potiče iz stare škole odeljenja za borbu protiv bandi, ali on je sastavio ovu jedinicu, odobrio je, borio se za njen budžet, zatim se borio za vođu tima Ejveri Rajan koju glumi Patriša Arket, i sve je postavio na svoje mesto.

Kakav je odnos Sajmona sa Ejverinim timom?
- On i dalje nailazi na prepreke zbog tima i onoga što tim radi. Često bi pošao u potpuno drugačijem smeru poučen svojim iskustvom i nos ga vuče u drugom pravcu. Zanimljivo je posmatrati to povlačenje konopca između njegovog razmišljanja o tome kako treba da se radi i onoga što Ejver misli. Sajmon je patriota i moralan je, ali takođe je veoma ciničan prema nekim ljudima koje je angažovao. Ne treba pustiti lisicu u kokošinjac, a on smatra da se to dešava. Kako ste smeli da angažujete prestupnika da radi za FBI? Zbog toga je mnogo zabrinut.

Šta je najbolje kod saradnje sa Patrišom Arket?
- Ima najlepši smeh. Volim kad se smeje. Patriša je dostojanstvena, tajanstvena, poseduje prirodni glamur. Bilo bi joj veoma neprijatno kad bi čula ovo. Nemojte da joj kažete, ali to je istina. Ne može da se otarasi toga.

Lik Ejveri Rajan je zasnovan na sajber psihologu Meri Ejken. Kako je Merino iskustvo uticalo na seriju?
- Kad god ona otvori usta, proza izlazi iz njih. Primenljivi, odlični dijalozi se pojavljuju kad god ona progovori. Fascinantno je kad neko to ume. Upala je u veoma čudan ogranak čuvara zakona. Meri putuje širom sveta, razgovara sa čuvarima zakona iz FBI, kao i sa ljudima iz evropskog Interpola. Veoma je zauzeta, ali nekako uspeva da odvoji vreme i za nas.

Dokazali ste se i u drami i u komediji. Šta vam više leži?
- Oba žanra, ali, takođe uživam i u sinhronizaciji animiranih filmova i serija. Gluma je neka vrsta ludila. Kontrolisanog ludila. Dok težimo za emocionalnom istinom u našoj glumi, neizostavno moramo da dopremo do svojih ožiljaka i osetimo stare bolove iznova i iznova.

Izvor: Novosti
Foto: Gulliver/Splash

Povezane vesti:

Patriša Arket: Razmišljala sam srcem, sada koristim um

Ostavi komentar