Jelena Jovanova: U Stejepana sam se zaljubila na prvi pogled!

Članak objavljen: 25.02.2014 u 19:48 časova


Za makedonsku lepoticu Jelenu Jovanovu mediji su se zainteresovali još 2011. godine. Mesecima su baš svi u regiji pričali o rediteljskom prvencu Anđeline Džoli, filmu “U zemlji krvi i meda”. Jelenin talenat i lakoća kojom je maestralno odigrala jednu od sporednih uloga u tom filmu, Esmu, bili su posebno zapaženi.
- Na žalost ili na sreću, tada sam imala mogućnost razgovarati s osobom koja je sve ono što je moja Esma prolazila prošla za vreme rata. Bila je velika odgovornost to odigrati i proći, pogotovo zato što su rane rata još bile sveže. Upoznala sam ljude koji su bili deo tog neopisivog košmara koji nikad neće zaboraviti. Nije bilo nimalo zabavno to igrati, ali imala sam svoje zašto i drago mi je da sam bila deo te priče. Nadam se da sam barem malo oterala strahove koje je imala jedna draga osoba koju poznajem i koja mi je dala pravo progovoriti u njeno ime – priseća se 29-godišnja glumica.
Veoma je brzo zaintrigirala reditelje i producente. O Anđelini ima samo reči hvale.
- Ona je jedna od najinspirativnijih, najjednostavnijih, najneposrednijih osoba koje sam upoznala. Predivna žena od koje sam puno profesionalno naučila, ali pre svega najviše sam u radu s njom naučila o samoj sebi – priča Jelena.
Rad na ratnoj drami za Jovanovu je bilo i strahovito emotivno. Premda je odrasla u Štipu u Makedoniji, rođena je u Banja Luci. Detinjstvo je provela na relaciji Bosna – Makedonija sve do kulminacije ratnih razaranja i posledica tragičnih sukoba koji su ostavili traga i na Jeleninoj porodici.
- Nakon rata se nikad nismo vraćali natrag. Sećam se očiju moje mame. Izgubljene, tužne i suzne oči koje ulažu sav napor da brat i ja to ne vidimo. Sećam se njene borbe i rata daleko od epicentra koji je uzeo deo naše porodice tamo, kako je on promenio nju kao osobu i naterao me da tako mala saznam da rat rađa najveće zlo, a ništa ne popravlja – priseća se Jelena turbulentnih godina u kojima je njena porodica prolazila teške trenutke.
Već s tinejdžerskim godinama počelo je njeno zanimanje za pozornicu. Teatar ju je fascinirao.
- Mislila sam da ću biti slikarka, premda nikad nisam znala dobro slikati niti crtati. U gimnaziji sam shvatila da sam na pozornici vernija samoj sebi nego bilo gde drugde. Odradila sam nekoliko amaterskih predstava nakon kojih sam shvatila da bi gluma mogla biti moj poziv, pa je sve to tako spontano i krenulo – govori zanosna Makedonka, koju je nekoliko filmskih uloga konačno dovelo do seta dramske serije “Tajne”.
Zbog njenaog talenta zapravo je malo koga iznenadilo kad joj je uz iskusnog Filipa Juričića pripala glavna uloga u RTL-ovoj uspešnici. Zbog uloge Martine Franić publika ju je ubrzo zavolela.
- Marina Franić je dete, devojka, žena, majka koju život nije mazio, ali ju je napravio neumornim borcem za istinu i ljubav. Potvrdila mi je da se istrajnost isplati, neke istine za koje je vredno boriti se, potvrdila mi je da neke vrste inata mogu biti kreativne i pomaknuti naše granice, i da ljubav pobeđuje. Ovo poslednje je meni osobno drago jer verujem da samo ljubav ima smisla. Ako su pozornica i filmsko platno moj najveći aktivizam, tada želim verovati da Marina Franić nekom negde daje hrabrosti i veru u ljubav – govori glumica, koja se kroz uloge Martine prisetila i svojih prvih ljubavi.
One su joj važne i danas jer je iz svake ponešto naučila. Kako se voli i kako se greši u ljubavi. U samo nekoliko meseci ljudi su je na ulicama Zagreba počeli prepoznavati, moliti za fotografisanje, autogram.
- Ovo mi je zapravo i najduži period snimanja i rada na bilo kom projektu. Drago mi je da se to događalo u Zagrebu jer sam nekako i odrasla uz priče o ovom gradu, s obzirom na to da su moji roditelji živeli ovde više od deset godina. I moj brat se tu rodio pa Zagreb zauzima posebno mesto u mojoj oporodici. Ono što me najviše iznenadilo i čemu se najviše divim je harmoničan radni odnos koji je vladao, bez imalo taštine, otvoreno, iskreno i nitko se nikad nije štedeo. A verujte mi to se retko događa. Pogotovo u ekipi u kojoj radi više od 80 ljudi. Puno je tu glava, ali su uspeli raditi složno kao jedna - govori Jelena, koja, ističe, u ovih nekoliko meseci gotovo uopćšte nije imala pojam o slobodnom vremenu.
Između snimanja scena razvila se ljubavna romansa s kolegom Stjepanom Perićem koja je upravo postala javna. Između dvoje glumaca nije zaiskrilo na prvi pogled, ali s Jelenine strane simpatije su bile prisutne od prvih dana snimanja.
- Priznajem da na prvi pogled svakako padam na izgled, ali to ne znači ništa bez ličnosti. A i sami znate da sam sretno zaljubljena – govori zvezda “Tajni” koja idealnog muškarca opisuje upravo kao Stjepana – crnog s bradom i visokog 186 centimetara.
- Avanturista sam, romantičar, mirnog i nemirnog duha, ponekad jako tiha, a ponekad razdragana i glasna, neposredna i iskrena. Možda je sve ovo malo neskromno s moje strane, ali mi kažemo ‘umrla su usta koja su me hvalila, pa sad moram sama’ – kroz smeh govori glumačka nada koju čekaju još brojne velike uloge.
Osim ljubavi, posebno mesto u njenom životu zauzima porodica.
- Oni su uvek bili moja najveća podrška. Niko mi ne daje snage kao oni. I ovo pomalo zvuči kao da kroz mene progovara Marina Franić. Brat mi je novinar, pa me i profesionalno doslovno prati. Uvek je tu za realan savet makar se meni ne sviđao. Trenutno čekam svog prvog nećaka i već kupujem odeću za njega. Vidim da će mi biti najbitniji muškarac na svetu – kaže Jelena, koja ne krije da i sama priželjkuje postati majka.
S obzirom na to da je na pragu tridesetih, u šali ističe kako je možda već kasno da rodi fudbalsku momčad, ali priželjkuje barem troje dečice. Sebe opisuje kao istinskog vernika, a ponajviše veruje kako je ljubav jača od svega.
- Vernik sam. Verujem u ljubav, verujem u Boga i verujem da to što Bog spoji niko ne može razdvojiti. Mislim da smo ipak stvoreni da ne budemo sami, da je smisao ljubav, da daješ, deliš, a ponekad i primaš – govori glumica, koja je ostala tajnovita kad smo je upitali priželjkuje li ostati u Zagrebu kako bi sa Stjepanom Perićem započela novo poglavlje u životu.
Premda uz sramežljiv smešak, nije želela otkriti da li bi svoju karijeru žrtvovala za ljubav, Jelena je istaknula kako je gluma ono što ispunjava njeno biće.
- Samo želim raditi svoj posao, iskreno i predano. Rasti kao osoba i raditi na sebi. Mogu se videti gde god je moje srce i gde god mogu živeti od svog zanata. Kad razmišljam o svojim ulogama, osećam kao da pitate majku koje dete najviše voli. Ne mogu izdvojiti niti jednu. Sve su mi drage, u svakoj sam dala nešto i nešto uzela natrag. Svaka me malo slomila, no i napravila hrabrijom, svaka je ostavila svoj pečat, ali i dobila barem deo moje duše – emotivno se osvrnula Jelena na svoj dosadašnji rad koji ju je u mnogočemu obeležio i učinio jednom od omiljenih glumačkih lica.

Izvor: 24sata.hr
Foto: RTL

Povezane vesti:

Filip Juričić: Promena imidža zbog nove serije
Ornela Vištica i Mirna Medaković u novoj sapunici
Monika Mihajlović zaljubljena do ušiju: Sead me osvaja svaki dan!
Napustila Novu TV: Ornela Vištica prešla na konkurentsku televiziju!

Ostavi komentar