Nastavak serije “Iz života poznatih matematičara”

Članak objavljen: 19.06.2016 u 11:00 časova

Igrana serija Radio-televizije Srbije o velikim naučnicima koji su ostavili značajan trag u istoriji, “Iz života poznatih matematičara”, dobija svoj nastavak. Kroz obrazovni serijal matematiku će zavoleti i oni kojima je ova prirodna nauka zadavala muke u školskim klupama. Imaćemo priliku da pogledamo priču o najvećem naučniku koji je ikada hodao zemljom – Isaku Njutnu. Ovu laskavu titulu Njutn je zaslužio zahvaljujući velikom doprinosu na polju matematike, fizike, astronomije i optike. Delima “Matematički principi prirodne filozofije”, “Optika” i “Metod fluksija” Njutn se pridružio najboljim matematičarima svih vremena – Arhimedu i Gausu.

Isak Njutn rođen je 1643. godine u Vulstorpu, u grofoviji Linkonšir, u bogatoj farmersko-stočarskoj porodici. Mnoge zanimljivosti iz njegovog života i drugih velikih naučnika saznaćemo u seriji urednice Tanje Čanić Mlađenović.

Mladi će imati priliku da se na zabavan način upoznaju sa delima i radom poznatih genija. Cilj ove serije je upravo popularizacija i ukazivanje na značaj matematike. Kroz igrane sekvence otkrićemo mnogobrojne pojedinosti o čuvenim naučnicima. Ova nesvakidašnja serija učiniće da matematiku posmatramo sa druge, one zanimljivije strane, a namenjena je svim obožavaocima te prirodne nauke.

Glavne uloge tumače Andrej Šepetkovski i Iva Štrljić.

Izvor i foro: Novosti

Povezane vesti:

Zvezda “Montevidea”: Igrao sam veliku facu
Put ka uspehu: Naša Nina osvaja Njujork
Kriza: Nova serija na B92
Šešir profesora Koste Vujića: Nova serija na Prvoj TV

Ostavi komentar