Povodom stogodišnjice Velikog rata: Mini serija o srpskoj štampi

Članak objavljen: 28.06.2014 u 15:02 časova

Povodom stogodišnjice Principovog atentata, koja se obeležava danas, na RTS 2 i RTS Satelitu u 20.10 večeras će biti emitovana prva epizoda dokumentarno-igrane serije Radio-televizije Srbije “Srpska štampa 1914 – 1915”. Ona je deo centralnog programskog sadržaja kojim Javni servis Srbije obeležava vek od početka Prvog svetskog rata.

Uz pomoć dokumenata i dramskih rekonstrukcija, biće nam dočarano vrlo nemirno vreme od pre sto godina, pa ćemo moći da uvidimo u čemu se tadašnje novinarstvo i društvo razlikovalo od današnjih prilika, najpre kada je reč o štampi.

Prva epizoda naslovljena je sa “Štampa bruji”. Obrađuje nemirno vreme od samo četrdeset pet dana takozvane junsko-julske krize, odnosno od ubistva nadvojvode Franca Ferdinanda do austrougarskog ultimatuma Srbiji.

“Film ‘Srpska štampa 1914-1915′ snimljen je po najvišim svetskim standardima, realizovan u rekordno kratkom vremenu i visokoprofesionalno, u najboljoj tradiciji dokumentarnih TV serijalaBi-Bi-Sija”, ističe Miodrag Zupanc, odgovorni urednik Kulturno-zabavnog programa RTS.

Scenario za četiri jednosatne epizode napisao je Aleksandar Gatalica, koji je za “Veliki rat” dobio prestižne nagrade, između ostalih i NIN-ovu za najbolji roman 2012.

“Srpska štampa, nakon stupanja Karađorđevića na presto, živi jedan od svojih najburnijih, ali i najprekomernijih života. Ovaj film neće biti samo pregled napisa, listova i tiraža, već pravi mali istorijski brevijar ljudskih nadanja, zabluda i nerealnih očekivanja”, pojasnio je Gatalica.

Njegov scenario dramaturški su priredile Nataša Drakulić i Tamara Baračkov. Reditelj je Filip Čolović, a epohu i atmosferu u ondašnjim novinarskim redakcijama dočaraće glumci: Bojan Žirović (narator), Ivan Bekjarev, Irfan Mensur, Andrej Šepetkovski, Miloš Đorđević, Danijel Sič, Nebojša Milovanović, Igor Đorđević, Miki Krstović…

Izvor i foto: Novosti

Povezane vesti:

Nova domaća hit serija “Nemoj da zvocaš” od jeseni na malim ekranima
Večeras u seriji “Sinđelići”: Sinđelićima stiže pismo iz Beča
“Moj rođak sa sela”: Scenarista o prekidu snimanja serije
Serija “Vere i zavere” uskoro na malim ekranima

Ostavi komentar