Radoš Bajić: Snimaćemo „Selo” i na Kosovu

Članak objavljen: 01.08.2015 u 16:03 časova

Radoš Bajić o nastavku serije “Selo gori, a baba se češlja”: Publici ćemo najpre ponuditi film “Braća po babine linije”, a zatim i nastavak serije od 15 epizoda. Publika će prepoznati dušu omiljenih likova.

Mada je poslednjom epizodom “Amanet” serije “Selo gori, a baba se češlja” (reprizira se na RTS 1) zaokružio sliku o seoskim ognjištima u kojima se ponovo pale vatre, poručivši tako da za srpskog seljaka još ima nade, njen režiser, scenarista i glavni junak Radoš Bajić kaže da ni po njenom završetku nije planirao da joj kaže zbogom.

Kad je s tadašnjim direktorom Javnog servisa Aleksandrom Tijanićem doneo odluku da “Baba” stane na 89. nastavku, bio je to neverovatan potez na koji se, uz prosečan rejting 30 i najveći šer u istoriji srpske TV od čak 72 odsto, ne bi usudio nijedan autor i emiter. Još tad su se dogovorili da će ih kroz neko vreme posetiti, kako bi videli šta im se u međuvremenu dogodilo i njihove dogodovštine prepričati gledaocima.

- Petlovčani su postali deo našeg naroda, svuda gde se srpski jezik razume. Od Sidneja do Toronta - kaže Bajić. - Živimo u svetu snažne destrukcije. Sav taj užas garniran je skarednim rijaliti programima. Kad se na ekranu pojave normalni ljudi, sa malim radostima i tugom, a sa kojima se publika identifikuje kao simbolom borbe za častan i pošten život, onda mi pokazujemo - da je to Srbija.

- I dalje će “Selo gori” biti poput šahovske partije, dramski sukob crnih i belih. Sudar tradicionalnih vrednosti srpskog sela i onog što nam donosi globalni svetski poredak - kaže Bajić.

Da li je povratak Radašinovog unuka Tome na selo naučna fantastika za našu realnost?
- Neuništiv je duh srpskog seljaka. Čak i kad mu je teško, on nakrivi kapu, opsuje i ide dalje. To je ono što drži Srbiju. Nadam se da ćemo opstati. U likove sam protkao mnoge metafore. To što Radašinov sin traži sebe po svetu govori o našem gubitku oslonca, što nam se u društvenom smislu oslikano događa. Ni njegova ćerka nije se slučajno udala u Bratunac, preko Drine. Stavio sam do znanja istorijsku istinu kako bismo je potcrtali crvenom olovkom da je to etnički, civilizacijski i kulturni prostor našeg naroda. Nije isključeno da ćemo deo nastavka snimati na Kosovu i Metohiji, jer želimo da kažemo da radimo tamo gde je naš narod, naša zemlja. Povratkom Tome na dedovinu poručio sam deci: “Idite da biste zaradili za život. Ali, kad vam deca niknu negde u belom svetu, neka ne zaborave grobove predaka”. Sin Nedeljko i ćerka Jelena završili su studije u Engleskoj, ali su se vratili u Srbiju.

Kakvi problemi i radosti očekuju Petlovčane u nastavku serije?
- Publici ćemo najpre ponuditi film “Braća po babine linije”, a zatim i nastavak serije od 15 epizoda. Videćemo koga je poslužila sreća, a ko se s mukom privikava na ono što nam donosi tranzicija. Da li će Milašin nositi mobilni telefon, ostaje nam da saznamo. “Selo gori” neće promeniti rukopis. Publika će prepoznati dušu omiljenih likova, kao i težnju za boljim životom.

Izvor: Novosti
Foto: Promo

Povezane vesti:

U čast preminulog druga: Milašin čuva Mandu od zaborava
Nastavak serije “Iz života poznatih matematičara”
Nastavlja se snimanje serije “Selo gori, a baba se češlja”
Gde su i šta rade klinci iz domaćih kultnih serija?

Ostavi komentar