Stojan Đorđević i Nikola Ranđelović o “Ravnoj gori”: Suviše nas je malo da bismo se delili

Članak objavljen: 24.11.2013 u 19:05 časova

Stojan Đorđević (25) i Nikola Ranđelović (24) koji u seriji “Ravna gore” tumače likove braće Žarka i Vukadina Taralića, kažu da su se pre početka emitovanja pošteno umorili objašnjavajući brojnim poznanicima kojima je glavno pitanje bilo “četnik ili partizan” da podela nije suština priče. U intervjuu za Novosti mladi glumci otkrili su kako su doživeli likove koje igraju:

Stojan: “Žarko je konfliktniji od brata, jer protiv očeve volje, odlazi u Beograd na zanat. Tamo upoznaje majstora, komunistu, i prihvata nove ideje koje su tada bile slobodarske i drugačije. Kad počne rat, vraća se u selo jer je dobio nalog od partije da agituje za nju”.

Nikola: “Mog Vukadina, koji je dve godine mlađi od Žarka, rat zatiče na odsluženju vojnog roka. On beži kući iz vojske i kako vreme prolazi, odlučuje da se prikloni ravnogorskoj strani. Razumem ga, jer i meni bi lično smetala napadna politika komunista u to vreme koji su te vukli za rukav i govorili: ‘Ti ćeš sa nama’”.

* Pogađaju li vas negativni komentari?

Nikola: “Nisam čuo nijedan loš komentar koji se tiče našeg zadatka, glume. A što se tiče ovih drugih, mnogo je ljudi čekalo prvu epizodu sa predubeđenjem i željom da se odmah podelimo, svađamo, pljujemo, koljemo. Ne razumem insistiranje na podeli četnici – partizani. Jedni su mi govorili ‘Dobro je, naš si’, drugi kažu ‘Ne znaš ti’ i imaju potrebu da me poduče i objasne. Svi su sad istoričari. Pogotovo su nove generacije, čini mi se, vaspitane da stvari gledaju samo crno-belo”.

Stojan: Starije i mogu da razumem jer možda imaju lično iskustvo, ali mlađe generacije ne shvatam. Sve su ostrašćenije i netolerantnije. Desilo mi se pred početak emitovanja, upoznajem neko novo društvo, i kad su čuli da igram u “Ravnoj gori”, pita me dečko, mlađi od mene: ‘Šta igraš, četnika?’ Ja mu kažem – skojevca. Ustade čovek, pređe za drugi sto i kaže: ‘Marš, neću da te gledam’. A on veze nema ni sa četnicima ni sa partizanima, u to sam siguran. Ali, to je valjda ta srpska potreba da se delimo oko svega, a ne shvatamo da nas ima suviše malo da bismo se delili”.

Izvor: Novosti
Foto: Tanjug

Povezane vesti:

Samac u braku: Vikendom na Prvoj TV
Šešir profesora Koste Vujića: Nova serija na Prvoj TV
Nedostaje novca: Neće biti nastavka “Ravne gore”
“Samac u braku” od 20. marta na Prvoj TV!

Ostavi komentar