Halit Ergenč: Ljubav između Sulejmana i Hurem je nalik onima iz bajki

Članak objavljen: 10.05.2015 u 10:16 časova

Poznati turski glumac govori o “Sulejmanu veličanstvenom”, sličnosti sa sultanom, popularnosti i porodici.

“Sulejman je veliko glumačko iskustvo za mene. Kao važna figura u turskoj srednjovekovnoj istoriji bio je neustrašiv muškarac, koji je po svojoj meri krojio stvarnost. Ipak, kad je pao pod uticaj ljubavi, sva njegova moć nestala je u zagrljaju jedne žene. Iskreno, ta uloga je bila krupan zalogaj za mene i ne mogu poreći da sam oklevao hoću li moći da ga “progutam”. Presudila je želja da zaigram drugačiji lik od onih koje sam dotad tumačio i promenim ono što se smatra tradicionalnim na turskoj TV. Gledano iz tog ugla, “Sulejman Veličanstveni” je bio podjednako veliki izazov za tursku javnost, koliko i za mene”, kaže Halit Ergenč, koga na Pinku gledamo u poslednjim epizodama ove bosforske melodrame.

Kritika je njegovog sultana na početku emitovanja (pre pet godina, kad je iz Istanbula krenuo u osvajanje malog ekrana u više od 50 zemalja) dočekala sa isukanom sabljom, ali je Ergenč odmah stao u njegovu zaštitu. Na optužbe da ova sapunica skrnavi slavnu prošlost Osmanlija, predstavljajući Sulejmana (koji je od 46 godina vladavine čak 40 proveo na bojnom polju) kao zavodnika koji ispravlja “krive Drine” među zavađenim robinjama u haremu, glumac je poručio kritičarima da gledaoci nisu željni saznanja o sultanovim junačkim poduhvatima iz istorijskih udžbenika, već da zavire u njegov privatni život o kojem se dotad malo znalo.

- Serija nije priča o Sulejmanu ratniku, nego o običnom čoveku – ranjivom i osetljivom na ženski pogled, uzdah i dodir. Oni koji su protestovali protiv serije, nisu shvatili da su autori obuhvatili deo njegove ličnosti, a ne celu. I to onaj o kojem nas u školi nisu učili. “Sulejman Veličanstveni” ne vređa tradicionalne muslimanske vrednosti, politička stanovišta pojedinaca, a ponajmanje prošlost Osmanskog carstva. Reč je o jednoj od najlepših ljubavnih saga svih vremena, kojom bi retko koja nacija mogla da se pohvali. Ljubav između Sulejmana i Hurem je nalik onima iz bajki. Mislim da smo uradili pravu stvar što smo je ispričali svetu. Niko ne može biti povređen istinom, a priča o ovoj ljubavi je istinita - kaže glumac.

Jeste li očekivali da će serija doživeti veliki uspeh, čak i u zemljama gde se ranije nisu prikazivale turske serije?
- Nadao sam se da ćemo biti gledani u Turskoj i na Balkanu, ali ko je mogao da očekuje da će serija obići svet. Stigla je čak do Latinske Amerike, u postojbinu srceparajućih TV saga, što je za nas veliki uspeh. Zadovoljan sam i srećan reakcijama publike, pre svega zbog značaja koji serija ima za tursku produkciju. Ono što me raduje je i uspeh u arapskom svetu. To je dobar pokazatelj da se tradicija može prilagoditi savremenim tokovima u filmskoj industriji.

Prepoznajete li se u Sulejmanu?
- Ljubitelj sam predmeta stvorenih ručnom izradom, baš kao i Sulejman. Uvek koristim slobodno vreme kako bih nešto izdeljao, izrezbario i napravio. Predivan je osećaj kad u rukama držite nešto što ste njima napravili. Najlakše je kupiti poklon, ali kad ga sam napravim, tačno znam u koju brazdu sam ulio koju kap znoja, koliko sam energije i vremena potrošio. To me ispunjava. Osim toga, i Sulejman i ja smo borci za pravdu. Nikad nisam dozvolio da bilo kakva sumnja ostane nerazjašnjena. Istina mora da bude otkrivena bez obzira na cenu. Smatram da je greh nanet nepravdom najskuplji ceh koji neko može da plati. Istina boli, ali i oslobađa. Takav sam. Ne stajem dok svako ne dobije ono što zaslužuje.

Kakvo iskustvo nosite sa snimanja melodrame, koja je proglašena za najveći turski TV spektakl?
- Bilo je divno sarađivati sa sjajnim kolegama. Reč je o iskusnim glumcima s kojima je rad nadovezivanje. Doduše, snimanje je bilo iscrpljujuće, jer ne treba zaboraviti da smo u dahu radili epizodu za epizodom, a da svaka kao krajnji proizvod traje najmanje sat i po. Ono što mi je, međutim, zadavalo teškoće, bile su scene ratova i bitaka. One su bile teške i fizički zahtevne. Prilikom jedne čak sam slomio nogu i morao da odležim šest nedelja u bolnici.

Mada je izgradio na zapaženim rolama, Ergenčova karijera nije bila imuna na tabloide. Glumac poručuje da, ako su neistine i izmišljotine ono što treba da ga poveže sa Holivudom, onda mu je dobro i u Istanbulu. U skladnom braku je s koleginicom Berguzar Korel, sa kojom se upoznao tokom snimanja serije “Hiljadu i jedna noć”, a ubrzo potom su dobili sina Alija.
- U današnje vreme teško je održati porodicu na okupu. Kad ste poznata ličnost to postaje još teži zadatak, jer iz nekog razloga, svi više vole da vas vide tužnog i nesrećnog. Ali, ništa od toga. Podržavam suprugu u svemu, kao i ona mene. Naš brak je svetinja - kaže Halit.

Slovite za mirnog, porodičnog čoveka. Kako ste uspeli da odolite čarima slave?
- Nikad ne bih dopustio da me slava promeni. To je nemoguće. Uvek nastojim da se ponašam normalno. Nemam osećaj da sam velika zvezda. Običan sam čovek koji radi svoj posao i poštuje saradnike, publiku i novinare. Daleko smo od Holivuda. Ne mogu reći da mi ne prija pažnja ženskog dela publike. Osetim radost kad god me na ulici presretnu Sulejmanove obožavateljke. Verovatno je malo njegove moći i harizme prešlo i na mene.

Izvor i foto: Novosti

Povezane vesti:

Lepša nego ikada: Evo čime se danas bavi Šeherezada (VIDEO)
Bogata naslednica zvezde serije “Sulejman Veličanstveni”
Izgovorila sudbonosno “DA”: Udala se zvezda serije “Sulejman veličanstveni”
“Sulejmanovo” porodično uživanje na jahti

Ostavi komentar