“Merhamet”: Od romana do TV serije!

Članak objavljen: 28.09.2013 u 20:01 časova


Možete li da zamislite kombinaciju nesavladive strasti Bihter i Behlula iz “Zabranjenog voća” i nežnosti koja je krasila Fatmagul i Kerima iz “Izgubljene časti”? Tome dodajte i sjajnu hemiju kakvu je junakinja “Sile” imala sa svojim Boranom i dobićete opis ljubavi Narin i Firata iz serije “Merhamet”, novog turskog hita, čija je prva sezona nedavno završena u matičnoj zemlji, dok se početak druge očekuje na jesen. Glavnu junakinju sjajno je odigrala Ozgu Namal, koju naša publika pamti po ulozi Đulu u “Nasleđu jedne dame”. Njenom partneru dušu je udahnuo megapopularni Ibrahim Čelikol, glumac i model kojeg mnogi porede sa Mehmetom Akifom Alakurtom, zvezdom serije “Sila”. U ulozi najbolje prijateljice glavne heroine pojavljuje se Burčin Terzioglu, Azad iz serije “Ezel”, inače supruga popularnog Murata Jildirima, koja je svojom izvedbom ostavila bez teksta i najzahtevnije kritičare. Zapažene uloge ostvarili su i Jasemin Alen, Mustafa Ustundg, Ahmet Rifat Šungar i drugi.

Radnja serije “Milost” bazirana je na romanu “Kahperengi” turske spisateljice Hande Ajtali, koji po rečima autorke poručuje da ljubav može da pomogne ljudima da otkriju pravo lice osoba koje ih okružuju. U pitanju je priča smeštena u poslednje dve decenije prošlog veka, koja govori o razočaranju i ceni prijateljstva. “Pročitao sam roman, a potom i scenario, koji me je impresionirao. Lik Narin je veoma jak i bilo mi je drago što ću upravo ja oživeti Firata, njenu veliku ljubav”, rekao je Ibrahim Čelikol, dodajući da je rad sa Ozgu Namal, koja igra Narin, pravo zadovoljstvo. Sa druge strane, Ozgu je istakla da je ponosna što je deo glumačke ekipe serije: “Menadžer me je pozvao i rekao da pročitam roman. Učinila sam to i odmah potom zatražila scenario. Narin me je potpuno opčinila”, rekla je ona. Ozgu je posebno istakla prijateljstvo Narin i Deniz: “Rekla sam Burčin da i mi moramo da postanemo dobre prijateljice, jer što se više zbližimo, gledaoci će više voleti seriju”, ispričala je ona.
Mada je knjiga i ranije bila popularna, prodaja je skočila s početkom serije. Međutim, oni koji su je pročitali pomalo su razočarani smerom u kome je serija krenula. Naime, scenaristi su se u prvim epizodama strogo držali romana, ali su kasnije razvodnili priču i ubacili zaplete koji nisu proizišli iz Handinog pera. Uprkos tome, serija je do samog kraja imala dobru gledanost, te je, nakon 19 epizoda prve sezone, dobila zeleno svetlo i za drugu.

Nemilosrdna priča o milosti
Burčin Terzioglu izjavila je da je ova serija zapravo nemilosrdna priča o milosti. “Prvo što mi je palo na pamet kada sam dobila scenario jeste da se o milosti ne priča prečesto. U vremenu kada milost nije vest dana, imamo seriju o nemilosrdnoj životnoj priči. Kada pročitate scenario, isprva vam se čini da se ne radi o ženskoj priči, ali onda shvatite da je u pitanju priča koja zaista utiče na emocije žena. Štaviše, bilo je trenutaka kada je cela ekipa plakala na snimanju zbog težine određenih scena”, rekla je supruga Murata Jildirima.

Fikcija postala stvarnost?
Nedugo pre završetka snimanja prve sezone, u turskim medijima pojavile su se glasine o romansi između Ozgu Namal i Ibrahima Čelikola. On je navodno zbog nje ostavio glumicu Deniz Čakir, Ferhunde iz “Kad lišće pada”, koja ga je osvojila na snimanju serije “Iffet”. Sa druge strane, šuška se da je Ozgu zbog njega definitivno raskrstila sa Bašarom Savurom, kojeg je više puta ostavljala, ali mu se uvek vraćala. Zvezde serije “Milost” nisu komentarisale ove navode.


Sinopsis
Narin je devojka koja živi u siromašnom kraju sa svojom porodicom. Njen otac Redžep besposleni je alkoholičar, zbog čega Narin često trpi maltretiranje. Jedino što želi je da postane uspešna poslovna žena i stane na svoje noge. Međutim, otac ne želi da joj dozvoli da se školuje, već zahteva od nje da radi i donosi mu novac. Narin ima mlađu sestru i starijeg brata – dok je sestra podržava u svemu, brat je saglasan sa ocem da ona treba da napusti školu. Njena majka Hatidže takođe staje na Redžepovu stranu, jer ne želi svađu u kući. Uprkos ovim okolnostima, Narin pokušava da bude jaka, odlučna, čak i srećna.
Kada dobije obaveštenje da je primljena na Pravni fakultet u Istanbulu, napušta porodični dom i odlučuje da prošlost ostavi iza sebe, prekidajući svaki kontakt sa svojim najbližima. Nakon što stigne u veliki grad, sprijateljuje se sa bogatašicom Deniz, koju počinje da voli kao sestru i koja joj pomaže u svemu.
Vremenom, Narin postaje uspešna advokatica i čini se da njeno prijateljstvo sa Deniz ništa ne može da ugrozi. Međutim, stvari kreću nizbrdo kada se Denizina mlađa sestra Irmak vraća iz Švajcarske sa svojim verenikom Firatom. Narin ga prepoznaje – u pitanju je njena prva ljubav, mladić koji je osvojio njeno srce u srednjoj školi i kojeg, uprkos godinama koje su prošle, još voli. Ipak, Firat nije jedina osoba iz prošlosti koja će uzdrmati njen savršen svet. Advokatska firma za koju radi preuzima slučaj Sermeta Karajela, osobe koja će je naterati da se seti vremena kada je bila siromašna zlostavljana devojčica, koja je sanjala o boljem životu…

Tekst: Stefan Zlatković, Life Content

Povezane vesti:

Merjem Uzerli pukla u Turskoj!
“Dnevnik ljubavi”: Nova turska serija uskoro na Prvoj TV! (VIDEO)
Hurem naterala kolegu da potpiše otkaz!
Crna Ruža: Nova serija na našim kanalima

Ostavi komentar