Merjem Uzerli: Hurem mi je pomogla da donesem teške i ludo hrabre odluke!

Članak objavljen: 20.12.2012 u 21:14 časova


Drska i vatrena, crvenokosa sultanija Hurem, svojevremeno je jednim pogledom zavela najvećeg imperatora srednjovekovne Evrope. Danas, Merjem Uzerli, tumačeći njen lik u popularnoj turskoj telenoveli “Sulejman Veličanstveni”, odvažnim stavom i nestašnim osmehom baca pod noge višemilionsku publiku pomenute serije. Hurem, ipak, nije Merjem, poručuje nam ova strastvena lepotica koja je ulogom sultanove jedine službeno priznate supruge konačno dostigla dugo sanjane nebeske visine.
Hurem je vaša uloga života, zar ne?
“Da, može se tako reći. Ta žena me je svojom magnetnom privlačnošću izbavila iz depresije i bezizlazne situacije u kojoj sam se zatekla pre nekoliko godina. Ponekad pomislim da delim njen đavolasti osmeh, jer me je upravo njegova snaga motivisala da se borim i donesem neke, naizgled, teške i ludo hrabre odluke, zbog kojih, eto, srećom, nisam zažalila.”
Kako se rodila ta ljubav između vas i Hurem?
“Ovih dana su se pojavile priče da sam naklonjena istom polu, kao i mnogi drugi besmisleni tračevi koji su me povezivali sa kolegama, prijateljima… Od svih njih, činjenica je da jedino sa Hurem mogu da me povežu, jer je ona žena u koju sam se, od prvog trenutka zaljubila. O njoj, kao i prošlosti naroda kojem polovinom svoje krvi pripadam, ranije nisam ništa znala. Načula sam ponešto o Ataturku, znala sam za Istambul, iz priča roditelja, i to je bilo sve… A onda je usledio poziv koji mi je promenio život iz korena.”
Verujete li da se snovi ostvaruju preko noći?
“Najbolji sam dokaz za to. Život pre “Sulejmana Veličanstvenog” počinjao je polako da mi liči na pakao. Rođena sam u Kaselu, odrasla sa četvoro braće i roditeljima u Hambugu, gde sam završila srednju školu. Sa 17 godina prijavila sam se na audiciju u Hamburgu za jedan pozorišni komad. Konkurencija je bila jaka. Od 300 prijavljenih kandidata primali su samo pet. Kada sam konačno došla na red, a bilo je već kasno uveče, žiri je više raspravljao o tome šta jedna tinejdžerka radi napolju u te kasne sate, nego o mom talentu. Umesto šampanjca usledio je hladan tuš uz obrazloženje da sam premlada za ulogu. Sledećih šest godina sam provela sam na studijama glume u Hamburgu, od čega sam tri godine studirala, a tri životarila. Kada mi je konačno sve dosadilo, odlučila sam da sreću potražim u većem i kosmopolitskijem Berlinu.”

I da li ste je napokon pronašli?
“Berlin je bio korak ka sreći. Gorak korak. Obećavali su mi karijeru u televizijskim filmovima, u pozorištu, mnogobrojne uloge… Kako je vreme prolazilo, shvatila sam da od konkretnih ponuda nema ništa. Stigla je i jesen, a ja sam shvatila da sam šest meseci provela čekajući nešto što se nikada neće ostvariti. Postala sam ogorčena i depresivna. Dešavalo se da nedeljama ne izađem iz kuće, ponekad se danima nisam tuširala, a retke trenutke koje sam provodila sa društvom u gradu, trošila sam na besciljan šoping. Na kraju mi je i to dosadilo. I kada sam bila na korak od ludila, pozvonio je telefon. Javili su mi da se u Turskoj održava kasting za ulogu u velikom i ozbiljnom projektu, i da treba da se prijavim za ulogu Hurem, zavodljive robinje Sultana Sulejmana. Sve što je trebalo da uradim bilo je da istog trenutka uskočim u avion i dođem u Istambul. I onda se javila sumnja…”
Bila je to vaša velika prilika. U šta ste posumnjali?
“Najviše u sebe. Jesam delom Turkinja, ali o kulturi svojih predaka tada nisam znala mnogo. Niti sam ikada razmišljala o tome. Poznavanje jezika mi je, takođe, bilo loše. Nemačkim jezikom se služim od kada znam za sebe, i sve dotašnje uloge bile su na tom jeziku. A sada neko od mene odjednom tražim da glumim glavnu žensku ulogu u velikom projektu. Pritom ne znam ništa o liku čiju ulogu treba da tumačim… Ne mogu reći da se nisam dvoumila. Usledio je, međutim, još jedan poziv, i tražili su da odlučim što pre. Tu noć provela sam sa drugaricom koju sam naterala da mi do zore priča sve što zna o Hurem. Ujutru, poneta onim što sam naučila o toj ženi i fascinirana njenom ličnošću i uticajem koji je imala na Sulejmana, donela sam odluku – glumiću Hurem. Pomolila sam joj se i “dogovorila” se sa njom. Rekla sam joj – Ti si žena koja je živela u zemlji iz koje potičem. Bila si deo njene slavne prošlosti. Molim ti se da budeš uz mene i pomogneš mi da pričom o tebi dam smisao mojoj životnoj priči. I tako je i bilo. Time što sam oživela Hurem, oživela sam i sebe.”
Kako danas izgleda taj novi život?
“Pre Hurem nisam imala velikih uloga na televiziji. Samim tim nisam bila ni poznata, ni slavna… Nisam bila zvezda. Danas sam jedno od najprepoznatljivijih lica u Turskoj, pa i šire, ali i dalje nisam svesna veličine svoje slave. Ne volim taj bombastičan prizvuk reči “slava”. Uspeh doživljavam kao tihu harmoniju, a moj je mešavina upornosti, borbe i sreće. Ne gradim karijeru na tuđem bolu.”

Kakve izazove je Hurem postavila pred vas?
“Kao prvo, uporedo sa snimanjem epizoda morala sam da obnovim znanje turskog jezika. Čitavu godinu posvetila sam tome. Dugo su mi prevodioci bili najbliže društvo. Sada to više nije tako. Sledeće je bilo da se uživim u lik Hurem, što i nije bilo toliko teško, jer sam se donekle pronašla u njoj. Ona je, ipak, osoba koja je zbog života, okolnosti u kojima se našla i načina na koji je završila u Haremu, a posle i u Sulejmanovom zagrljaju, postala psihološki izuzetno kompleksna ličnost. U stvari, u njoj se borilo nekoliko Hurem – slobodna, robinja, ponosna sultanija i ohola, egoistična i veoma pohlepna žena. Sve te žene morala sam da postanem i ja.”
Da li biste mogli da budete Hurem?
“Novine su mi odredile sudbinu da me narod zna kao Hurem, a ne kao Merjem Uzerli. To je i normalno, jer me je ta uloga proslavila i u neku ruku, obležila. Ipak, ja nisam Hurem. Ona je sve ono što sam navela, a ja sam neko ko voli slobodu i ona je moja najveća ljubav. Hurem ljubav posmatra kao borbu za vlast. I to može biti istina, jer ljubav može da posluži kao sredstvo kojim ćete osvojiti vlast nad nekim. Jedino je razlika u tome da li želite da zagospodarite srcem ili carstvom. Čini mi se da je Hurem bila izgubljena između to dvoje, jer sam ubeđena da je ona, ipak, volela Sulejmana više od vlasti. Nažalost, vlast je nemilosrdna.”
Kažete da je ljubav sloboda. Zbog koga biste se lišili te slobode?
“To je uvek neko zaista poseban. Najveći deo mog života posvećen je poslu. Premalo vremena imam za privatna zadovoljstva, zato intimu delim isključivo sa nekim ko je vredan toga.”
Sa Sultanom, na primer?
“To je jedna od mnogobrojnih nesitina koje su se pojavile u medijima. Još jednom ću demantovati da sam kriva za razvod Halita Ergenča, mog kolege koji glumi Sulejmana. Tačno je to da je njegova žena ljubomorna i da je na snimanjima bilo neprijatnih scena. Netačni su i navodi da sam se svađala sa Nur, glumicom koja tumači lik prve sultanove supruge Mahidevran. Još jedna laž je i da volim žene, što su novinari iskonstruisali iz moje šale sa prijateljicom, kao i to da sam raskinula sa dečkom. Normalno je da se parovi svađaju, da ne razgovaraju nekoliko dana, pa i da se ne vide neko vreme. To ne znači da je reč o raskidu.”
Šta je, onda, istina?
“Istina je da sam ja Merjem Uzerli, samouverena, snažna i opuštena osoba, koja sama diktira pravila svog života i živi ga u skladu sa njima. Ne posrćem pred svojim strahovima, već im se hrabro suprotstavljam i to je ono što me čini srećnom i pozitivnom. Nasmejanom. Baš kao i Hurem.”
Da li ste se prilagodili životu u Turskoj, stekli prijatelje?
“Konačno mogu da kažem da jesam. Volim život u Istambulu. Upoznala sam grad, ljude, običaje. Obožavam da šetam predgrađima naše prestonice. Kada biste me videli na ulici u šetnji, sigurna sam da me ne biste prepoznali. Ne prepoznaju me ni gledaoci. Obično sam u šortsu, majici, neuredne kose i nenašminkana. Pokupim torbu sa komode, obujem papuče i krene u obilazak. Ponekad stavim šešir i naočare, ali često ni to nije potrebno. Ponekad me neki osuđuju, hteli bi da budem zakopčana ko Devica Marija, ali to nisam ja. Volim da se osećam komotno u onome što nosim i ne zanima me da li zadovoljavam nečije kriterijume.”
Kako provodite slobodno vreme u Istambulu?
“Šetam, upoznajem Tursku. Život je ovde izuzetno bogat i sadržajan. Istambul ima šta da ponudi i prevazišao je moja očekivanja. Oseća se, ipak, da narod još nije srećan, da se teško živi, i to me rastužuje. Hrana je još jedan od načina da se upozna zemlja. Navukla sam se, naravno, na sutlijaš i turske slatkiše. Halit mi često kaže – Znaš li da je to što si pojela iste kalorijske vrednosti kao i 60 kriški hleba? Tada me grize savest, ali slatkiši su moja slabost. Pošto živim na relaciji Turska-Nemačka, kada sam u Berlinu obožavam da jedem mamine velike punjene paprike. To su ti moji mali izleti u gurmanske vode, ali brinem o liniji. Doduše, ne vežbam mnogo, ali ne dozvoljavam kilogramima da se gomilaju. Baš za novu sezonu “Sulejmana” morala sam da smršam jer glumim Hurem u periodu kada je bila starija.”

 

Izvor: Sapunice

Povezane vesti:

Bogata naslednica zvezde serije “Sulejman Veličanstveni”
Hurem uživa u prvim letnjim danima u društvu ćerkice
“Hurem” staje na ludi kamen?!
Zbog ovih lepotica su i muškarci gledali turske serije

2 komentara

  1. hurem je ostavio komentar 21/12/2012 u 11:08

    hurem volim te

  2. ana lucia je ostavio komentar 21/12/2012 u 23:13

    bonita

Ostavi komentar