KAPUT: Odeća sa kojom nema zime

by | oktobar 24, 2009

Stisle su nas niže temperature i došao je poslednji trenutak kada valja krenuti u lov na zanimljiv i kvalitetan kaput, jedan od najvažnijih zimskih rekvizita. Pre kupovine treba dobro razmisliti o nekoliko stvari: šta nam najbolje pristaje, šta je trendi, od kroja do boja i uzoraka, da li nam treba kaput za dan ili večernje prilike i naravno, kaput nije tu samo za ukras već mora dobro da greje.

 

Miss Selfridge, Boden, MCQ, Marc Jacobs, Roberto Cavalli


Maratonska potraga
Čak i kada tačno znate što tražite, pripremite se za maratonsku potragu, jer je malo verovatno da ćete se, čak i ako se smatrate krajnje jednostavnom osobom u tom pogledu, u prvoj prodavnici zaljubiti na prvi pogled. Nemojte popuštati i činiti kompromise, već imajte na umu činjenicu da će vas kaput obeležiti za najmanje celu jednu sezonu.

 

Krenite od trendova
Nose se kaputi stegnuti u remenu, ali i oni ‘preveliki’ kakve smo viđali u osamdesetim. Dopuštena je i kapuljača, koja se može uklopiti i u najdamskije klasične kapute. Aktualan je grafički print, ali i životinjski. Od boja, naročito su poželjne sve zemljane, od boje kamilje dlake do najtamnijih nijansi… Vojničke boje, ali i kroj i dugmad poput onih na uniformama, takođe su poželjni. I kapute od lažnog krzna ove ćete jeseni pronaći u bezbroj varijacija.

 

H&M, Marc Jacobs, Roberto Cavalli, Miss Selfridge, Sonia Rykiel


Dužina, oblik i boja

Od svega toga najvažnije je razmišljati o tri karakteristike koje čine da kaput ‘radi za vas’, a to su dužina, oblik i boja.

 

Dužina – ako često nosite suknje, treba vam kaput koji je ili duži od vaše najduže suknje, ali svakako ne više od pet centimetara kraći od nje (pritom očekujemo da vaše najduže suknje ne premašuju četiri centimetra ispod kolena). Možete nositi i kratki kaputić, ali on mora biti toliko kratak da postaje chic tri-četvrt kaputić.

Oblik je takođe bitan: žene tzv. kruškolika izgleda tela trebalo bi se odluče za kaput A-kroja, a žene proporcionalnih oblina onaj stegnut u remenu. Visoke i krupnije žene dobro će izgledati u kaputu kroja poput dužih večernjih haljina.

I napokon, prava zabava počinje s malo boje. Koja god nijansa vaš izgled čini zadivljujućim, ili ste se vi baš pronašli u toj određenoj boji, ne marite za ono što je u modi ove sezone. To je kaput za vas.

 

Tekst I foto: Tportal

Tagovi: