Ni premalo ni previše, nego ograničeno konzumirajte čokoladu

by | februar 14, 2011

Uprkos činjenici da su neke vrste tamne čokolade bogatije antioksidantima nego bobičasto voće poznato po visokom sardžaju tih korisnih materija, kineski stručnjaci ističu da postoje ograničenja. Za razliku od svežeg voća, čokolada u nekim slučajevima neće imati pozitivan uticaj na zdravlje ukoliko količina premaši 30 grama.
Čokoladu lekovitom čine antioksidansi flavanoli, koji joj daju gorčinu, a da bi je učinili ukusnijom mnogi proizvođači izdvajaju tu materiju i najčešće to ne ističu u deklaraciji, zbog čega treba birati što tamniju i gorču.

ČOKOLADA

Bela čokolada ima zanemarljivu količinu flavanola, i nema lekovita svojstva kao crna, koja je bogata antioksidansima.
Poznato je da čokolada sa visokim sadržajem kakaoa blagotvorno utiče na zdravlje, ali je tim istraživača iz Centra za zdravlje i ishranu „Herši“ došao do sasvim novog otkrića da su neke vrste tamne čokolade bogatije antioksidansima čak i od soka od borovnice, kupine ili nara i da shodno tome pozitivnije utiču na zdravlje.

ČOKOLADA

Ove dobre vesti odnose se samo na kakao i tamne čokolade, dok mlečna čokolada ima negativan uticaj na zdravlje, jer se u nju dodaju mleko, šećer i razni aditivi, koji poništavaju pozitivne efekte.
Studija koja je rađena u martu 2010. godine, obavljena je na 19.300 ljudi, i pokazala je da su oni koji su jeli najviše crnu čokoladu imali niži krvni pritisak i bili izloženi manjem riziku od šloga i infarkta u narednih deset godina.
Kineski tim, pod rukovodstvom doktora Žutaija Hueja, međutim navodi da je zbunjujuće u ovom istraživanju to što je razlika u konzumiranju čokolade između onih koji su je najviše i onih koji su je najmanje jeli bila svega oko šest grama.
Ni premalo ni previše
Doktor Huej i njegove kolege proučile su medicinsku literaturu, tražeći studije koje su ispitivale kako kakao utiče na masnoću u krvi i utvrdili su da ih ima svega osam i da je njima obuhvaćeno tek 215 osoba.
Na osnovu analize rezutata ovih studija ispostavilo se da konzumiranje kakaoa smanjuje nivo lošeg, odnosno LDL holesterola, kao i da u istoj meri snižava i nivo ukupnog holesterola.
Osim toga, ispostavilo se da je nivo masnoća u krvi snižen samo kod osoba koje konzumiraju male količine kakaoa, u kojima ima ne više od 260 miligrama polifenola, dok kod osoba koje unose veće količine kakaoa, efekat snižavanja masnoća u krvi izostaje.
Polifenoli su antioksidantna jedinjenja, koja se nalaze u voću, povrću, čokoladi i crnom vinu. Tridesetak grama čokolade ima 300 miligrama polifenola.
Rezultati studije takođe pokazuju da zdrave osobe nemaju nikakav boljitak od konzumiranja kakaoa, već samo oni kod kojih su već prisutni faktori rizika srčanih oboljenja, poput dijabetesa.

ČOKOLADA

Doktor Huej navodi da je jedan od zaključaka do kojih je došao njegov tim da bi buduća istraživanja dejstva čokolade na zdravlje trebalo da se rigorozno pridržavaju metoda slučajnog uzorka, analiziraju odstupanja u zavisnosti od količine unete poslastice, kao i da duže traju, jer bi tek tada mogle da se razreše dileme oko korisnosti čokolade za zdravlje.

Tagovi: