Categories ZDRAVLJE

Bol u zubu – pogledajte šta sve može da se krije iza toga

Bol zuba nekada ne mora biti posledica karijesa. Ponekad se iza ovoga može kriti i neki drugi zdravstveni problem. Nemojte ovo zanemariti, već posetite vašeg stomatologa, a ako razlog ne bude stomatološke prirode, on će vas posavetovati kome da se obratite.

Upala/infekcija desnih
Razne bakterije mogu izazvati upalu desni koja je poprilično bolna, pogotovo ako se u međuvremenu stvore gnojni ‘džep’ oko zuba. Stomatolog će vam očistiti te džepove i propisati antibiotik koji će zaliječiti infekciju. Ne zaboravite da ovakve upale na duže staze mogu imati posledice na zglobove.
Jedan od razloga bolnih desni može biti i agresivno četkanje, pogotovo ako koristite jako tvrde četkice. Desni se onda povlače I koren zuba je nezaštićen I postaje osetljiv pa možete osetiti bol kada pijete hladna pića ili jedete određenu hranu.

Stiskanje vilica tokom spavanja
Ova pojava stiskanja vilica tokom spavanja nije retka. Često izaziva oštećenje zuba i bol, pogotovo ako je svakodnevna. Stomatolog će vam u tom slučaju preporučiti posebnu plastičnu navlaku koja sprječava trošenje zubnih ploha. A vi bi trebalo da znate da je ova pojava često posledica stresa. Ukoliko je to i vaš slučaj, nađite način da se opustite pre spavanja.

Pročitajte i… Zubi belji za nijansu do dve… Ovo su preparati koji obećavaju baš to!

Upala sinusa
Upala sinusa se često reflektuje kao bol zuba. Koren zuba može se nalaziti u blizini upaljenog sinusa, pa pritisaka upaljeni sinus, a bol se reflektuje kao bol zuba. Kako nam je teško da znamo tačan uzrok bola, uvek se obratite stomatologu, a on će vas uputiti na daljnje pretrage ako shvati da nemate problem stomatološke prirode.

Pukotina na zubu
Ukoliko imate napukao zub i osećate bol prilikom žvakanja hrane ili konzumiranja hladnih ili toplih napitaka potrebno je da posetite stomatologa. Iako je reakcija vrlo slična onoj kod pojave karijesa, ipak se radi o jednostavnijem problemu i zub samo treba pravilno zatvoriti kako se pukotina ne bi proširila.

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Foto: Guliver/Getty Images

A.G.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA