Categories ZDRAVLJE

Evo kako sve stres utiče na vaše zdravlje

Najčešća “bolest” savremenog doba – stres, pokretač je velikog broja zdravstvenih problema, koji onda samo pojačavaju njegovo dejstvo. I onda nam se može učiniti da se zapravo samo vrtimo u začaranom krugu. Retko ko je potpuno imun na stres, ili može da se iskontroliše. Stres može i da prouzrokuje mentalne i fizičke probleme, posebno ako postane hroničan. Evo kako sve utiče na kompletno zdravlje.

Foto: Thinkstock

Jedan od glavnih efekata stresa na telo je proizvodnja hormona kortizola, kog luče nadbubrežne žlezde. U slučaju hroničnog stresa, telo je izloženo visokom nivou kortizola što može oštetiti kompletan nervni sistem i potisnuti imuni sistem. Tako može doći do oštećenja srca, povišenog krvnog pritiska i pojačanih stomačnih problema, ali i do preranog starenja moždanih ćelija. Uticaj se odražava i na stanje vašeg tkiva, kostiju, mišića, nerava, što prouzrokuje celokupnu toksikaciju vašeg tela. Neprekidna tenzija u mišićima može ubrzati taloženje kalcijuma iz krvi u zglobovima, što može dovesti do reumatizma i lumbaga.

Kod muškaraca je među posledicama uočena i neplodnost. Mada, u velikoj meri pogađa i žene.

Stres utiče i na nagomilavanje masnog tkiva oko struka. A naučne studije pokazuju i da su organi za varenje posebno osetljivi na stres.

Zato vodite raluna, jer mozak sve memoriše i nakon godina stresnog života može vam isposta viti račun.

Pročitajte i … Kako da se u tri koraka oslobodite stresa

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA