Categories Ginekologija

Rešite se bolnih i obilnih menstruacija prirodnim putem

Ukoliko svakog meseca trpite menstrualne bolove i obilna krvarenja, postoje jednostavni i prirodni načini kako da rešite ove probleme. 

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Ako tokom menstrualnog ciklusa tampon ili uložak menjate na svakih sat vremena, ili ciklus traje više od sedam dana, trebalo bi da se javite ginekologu. Uzrok bi mogao da bude neki poremećaj krvarenja. Istraživanja pokazuju da 25 odsto žena sa jakim menstruacijama ima takav poremećaj, a da toga uopšte nisu svesne.

Pročitajte i… Ove navike negativno utiču na zdravlje vaše vagine

Kod 50% žena, bolni grčevi materice, pre i tokom menstruacije, toliko su snažni da ih onesposobljavaju u svakodnevnim aktivnostima. Uzrok ovog problema jesu kontrakcije mišića unutrašnjeg zida materice, kao i kompresija krvnih sudova u njoj.

Kontraceptivne pilule mogu da budu od pomoći kod regulacije krvarenja, kao i u slučaju ako je uzrok jakog krvarenja hormonalni disbalans.

Pročitajte i… Šta otkriva boja menstrualne krvi?

Postoji mogućnost i da su jaka krvarenja posledica mioma ili polipa, što svakako treba da bude pod kontrolom lekara. Problem kod jakih krvarenja je pojava anemije, koja je čest pratilac takvih stanja.

Jedan od važnih načina da se jake i bolne menstruacije kod zdravih žena spreče ili smanje jeste zdrava ishrana, a više o tome pogledajte u nastavku. Pored toga, važna je i redovna fizička aktivnost, koja jača vaše telo i doprinosi većoj otpornosti organizma.

Pogledajte na sledećim stranama kako da na prirodni način ublažite ove neprijatne simptome ciklusa… 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA