10 namirnica koje podižu energiju

by | novembar 28, 2013

Iako svi znamo šta je najbolje za nas, u kriznim situacijama – kada osetimo jaku glad – najčešće podležemo iskušenjima i brzim rešenjima. Obično su to masne i slatke namirnice (keks, čokolada i kafa), koje zaista zadovoljavaju glad – ali nakratko. Osim toga, ova navika uzrokuje velike oscilacije nivoa šećera u krvi, a posledično i mnogo izraženiji nedostatak energije nego na početku ovog začaranog kruga.

narandze

Eksperti objašnjavaju da se izražena potreba za šećerom i kofeinom javlja kao posledica nutritivnog deficita – kada ne uzimamo ono što nam je potrebno iz „prave“ hrane. A vrste prave hrane zavise od godišnjeg doba i individualnih potreba.

Dakle, kada sledeći put osetite da vam ponestaje energije, zaobiđite čokoladicu ili kafu i uzmite jednu od ovih deset super namirnica!

1. BROKOLI – Bogat je hranljivim materijama, pre svega vitaminom C, koji dokazano povećava apsorpciju gvožđa u organizmu i tako umanjuje osećaj slabosti. Takođe, vitamin C podstiče lučenje adrenalina, što omogućava održavanje nivoa energije u stresnim situacijama. Osim toga, ovo povrće je odličan nemlečni izvor kalcijuma.

2. SMEĐI PIRINAČ – Ova žitarica je kompleksni ugljeni hidrat bogat biljnim vlaknima, manganom, amino kiselinama i magnezijumom (važan element za brojne ćelijske funkcije, uključujući produkciju energije). Kada se kombinuje sa posnim proteinima, kao što su tofu, riba ili piletina, pirinač predstavlja kompletan obrok.

3. JAJA – Osim visokog sadržaja proteina i holina, koji su od vitalnog značaja za funkcije mozga (naročito memoriju), jaja sadrže tirozin – amino kiselinu koja omogućava produkciju norepinefrina i dopamina, dva hormona koja poboljšavaju mentalne funkcije i održavaju energiju.

4. ZELENI ČAJ – Idealan napitak za opuštanje i održavanje nivoa energije. Mala količina kofeina (30 mcg) i teanina – amino kiseline koja stimuliše GABA (smirujući molekul u moždanim receptorima) stvara osećaj opuštenosti i poboljšava raspoloženje i kognitivne sposobnosti. Osim toga, zeleni čaj stimuliše metabolizam, što ubrzava proces mršavljenja.

5. OVSENE PAHULJICE – Ova žitarica, osim što je idealna za doručak, može da se koristi kao dodatak u brojnim jelima – u čorbama, umesto testenine ili pirinča, u hlebu i pecivima, u raznim vrstama kolača i keksa. U osnovi kompleksni ugljeni hidrati, ovsene pahuljice sadrže i rastvorljiva biljna vlakna i nezasićene masnoće, što organizmu obezbeđuje dosta energije. Takođe, ovsene (ili zobene) pahuljice sadrže vitamine B kompleksa.

6. POMORANDŽE – Ovo voće, poznato po visokom sadržaju vitamina C, omogućava produkciju karnitina – molekula koji pomaže organizmu da sagori masnoće za energiju.

7. NAMAZI OD KIKIRIKIJA I DRUGOG JEZGRASTOG VOĆA – Masnoća i proteini u ovim namazima pružaju koncentrovani izvor energije. Rastvorljiva biljna vlakna, koja se takođe nalaze u sastavu ovih namaza, kontrolišu nivo šećera u krvi i sprečavaju prodor zasićenih masti u krvotok. Većina vrsta jezgrastog voća – uključujući kikiriki, orahe, indijski orah i badem – bogata je amino kiselinom argininom, koji opušta krvne sudove, pa tako i reguliše krvni pritisak. Koristite namaze kojima nije dodat šećer.

8. LOSOS – Ova vrsta ribe je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, koje regulišu proces zgrušavanja krvi i suženja krvnih sudova, čime se održava optimalno stanje ćelijskih membrana i zdravlje kardiovaskularnog sistema. Osim toga, ribe iz hladnih voda, poput lososa i haringe, kao i školjke, bogate su proteinima i magnezijumom, koji učestvuju u procesu pretvaranja glukoze u energiju.

9. MORSKE ALGE – Ova vrsta biljki (najkvalitetnija je nori) sadrže najveći broj minerala od svih namirnica, kao i pantoteinsku kiselinu (vitamin B5) i riboflavin (B2). Sve ove materije su neophodne organizmu za stvaranje energije.

10. JOGURT – Ovaj mlečni proizvod je odličan izvor proteina i vitamina B kompleksa – što su elementi od krucijalnog značaja za pretvaranje hranljivih materija u energiju i redukciju stresa i anksioznosti – uključujući B12, koji izgrađuje zdrave i jake eritrocite. Ako želite da jogurtu dodate malo arome, stavite kašičicu prirodnog meda ili malo iseckanog svežeg voća u običan jogurt.

Autor: Life Content

Tagovi: