10 namirnica koje sve vreme jedemo pogrešno

by | avgust 29, 2015

Taman kad ste pomislili da ste počeli da se hranite zdravo, ispada da baš i ne pripremate hranu kako treba…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Iako jedete većinu voća i povrća za koje znate da su zdravi, to je samo pola “bitke”. Drugu polovinu čini način na koji ćete sačuvati zdrave nutrijente iz njih prilikom pripremanja. U daljem tekstu ćemo vas posavetovati kako da na zdrav način pripremate određene namirnice, koje ste do sad jeli “pogrešno”.

Laneno seme
Ovo malo seme ima mnogo zdravih nutrijenata, zaključanih unutra: visok nivo vlakana, omega – 3 kiseline i lignane, koji su fitohemikalije koji štite organizam od ćelija raka. Koja je ovde ključna reč? Zaključani su! Naše telo ne može da svari celo laneno seme, tako da kada celo seme stavite u jogurt ili u neku drugu namirnicu, nećete praktično ništa postići. Zato doktori preporučuju da se laneno seme SAMELJE pre nego što ga dodate uz obrok. Zato uzmite neki mali blender i sameljite laneno seme što pre.

Pročitajte i… Koje namirnice sadrže zdrave a koje nezdrave masti?

Crni čaj
Mnogo ljudi voli da popije šoljicu crnog čaja jer je vrlo zdrav i sprečava rizik od dobijanja srčanog ili moždanog udara. Međutim, ako volite u njega da dodajete mleko – ništa dobro niste uradili. Studije su pokazale da mlečni proteini blokiraju katehine u čaju, što otežava varenje dobrih nutrijenata iz čaja i njihovu apsorbciju.

Brokoli
Potpuno razumemo one koji mogu da jedu “non – stop” brokoli bez obzira na to da li je svež ili skuvan. Ali ako želite da izvučete sve one zdrave “stvarčice” iz ovog povrća, izbegavajte njegovo prženje i kuvanje. Brokoli je pun vitamina C, hlorofila, antioksidantima i drugim antikancerogenim sastojcima. Prema istraživanju u Kini, 2009. godine, najbolje je da se brokoli priprema na pari, jer se običnim kuvanjem i prženjem gube svi glavni zdravi sastojci.

Jagode
Nema ništa lepše od svežih, hladnih jagoda, koje sadrže vlakna, antioksidante i vitamin C. Da biste izvukli sve ovo,izbegavajte seckanje jagoda. Kristi Del Koro, kulinarski nutricionista objašnjava da su određeni sastojci – pogotovo vitamin C, osetljivi na svetlost i kiseonik. Kada isečete jagodu, izlažete ih elementima koji ih “ugrožavaju”.

Beli luk
Za razliku od vitamina C, alicin – enzim koji se bori protiv raka,a nalazi se u belom luku, dobija više beneficija kada je izložen vazduhu. Preporučuje se da iseckani beli luk pustite da odstoji 10 minuta, per nego što ga stavite u hranu, kako bi se svi hranljivi sastojci aktivirali.

Cela zrna žitarica i mahunarke
Cele, nerafinisane žitarice i dehidrirane mahunarke sadrže jedinjenja antioksidanata – fitate, koji se mogu vezati za vitamine i minerale u hrani i sprečiti ih da budu apsorbovani u organizmu, objašnjava Del Koro. Cele žitarice sa opnom, kao i mahunarke dan pre nego što ih stavite da se kuvaju, potopite u vodu, kako bi ispustile fitate. Ovaj proces će takođe i podpomoći njihovom varenju.

Jogurt i pavlaka
Da li znate šta je ona vodica koja se nakupi preko grčkog jogurta i pavlake? To je surutka koja sadrži dosta proteina, vitamin B12 i minerale kao što su kalcijum i fosfor. A ljudi je uglavnom prosipaju u sudoperu jer je “nepotrebna”. Nemojte je prosipati, već je samo pomešajte sa gušćim delom, kako bi se zdravi sastojci vratili, a vi ih uneli u organizam. Takođe, ako koristite jogurt kao preliv tokom kuvanja nekog jela – nećete dobiti sve zdrave sastojke, odnosno aktivne kulture, ali ćete i dalje imati vitamin D, kalcijum i proteine.

Paradajz
Svež, zreo paradajz zna da doda ukus salatama i sendvičima, ali ako želite da unesete likopen iz njega – fitonutrijent koji je zadužen za borbu protiv raka i srčanih bolesti, bolje bi bilo da ga skuvate. Kornelovi istraživači su takođe pronašli da se antioksidanti u paradajzu povećavaju kada se zagreju na ravnih 87 stepeni.

Grilovano meso
Znamo da verovatno volite letnje roštiljanje, ali se bolje pričuvajte onih “savršeno prepečenih” parčića mesa, kaže Tanja Zukerbrot. Pripremanje mesa na visokim temperaturama iznad otvorenog plamena može da poveća rizik od dobijanja raka. Tanja je ukazala na dve čestice koje izazivaju rak – heterociklični amini i poluciklični aromatični hidrougljenici koje se formiraju u mesu kada se peče na previsokoj temperaturi, kao što se čini na roštiljanju. “Nemojte se previše oslanjati na boju ispečenog mesa, umesto toga koristite termometar koji pokazuje da li se meso ispeklo na dobroj temperaturi.”

Špargla
Videli smo mnogo kesa sa povrćem, prikladnih za spremanje u mikrotalasnoj pećnici, koje su mnogo lakše i brže za spremanje, nego da stavljate povrće u vodu i da čekate da se pripremi. Ali kao Zukerbrotova kaže, jedno istraživanje je pokazalo da ovakve metode potpuno uništavaju vitamin C. Umesto otoga, preporučuje se spremanje na pari ili lagano pečenje u rerni – gde se više gleda da šparggla bude tvrda i hrskava, a ne mekana. “Kada spremate šparglu na pari, vodu koja je ispod, sačuvajte. Ona je puna vitamina i minerala, a možete je dodati u supu ili je posipati kao sos.

Tagovi: