10 navika koje vas „teraju“ da se nezdravo hranite

by | oktobar 11, 2014

Ukoliko ste shvatili da su vaše prehrambene navike postale nezdrave, ovi mali koraci mogu da učine veliku stvar za vaše zdravlje!

hrana kao nagrada

Ne preskačite doručak

Da, ovaj savet ste čuli već sto puta, ali i dalje preskačete doručak? Telu je neophodno „gorivo“ da bi moglo da radi ceo dan, a to ćete najbolje dobiti od složenih ugljenih hidrata, esencijalnih masnih kiselina i kvalitetnih proteina.

Žvaćite

Ako jedete brzo, vaš mozak neće na vreme primiti signal da ste siti pa ćete pojesti puno više nego što vam treba. Svaki zalogaj sažvaćite najmanje deset puta pre nego što ga progutate.

Hrana kao nagrada

Koristite li hranu kao nagradu nakon što ste, na primer, uradili neki zahtevan zadatak na poslu? Pogrešno. Svi volimo da uživamo u hrani, ali ona ne sme da bude lek za razne probleme i osećanja.

Noćno grickanje

Jedna od najlošijih navika, koja je često krivac za višak kilograma, jeste grickanje u kasnim satima. Kao što smo napomenuli, telu treba gorivo preko dana, kada radi punom parom, a uveče se organizam „gasi“.

Nekontrolisano uživanje u hrani

Mnoge studije su potvrdile da uvek pojedemo više ako nismo usredsređeni na hranu. Sigurno vam se bar jednom dogodilo da ste ispred TV-a pojeli celu kesicu grickalica, a niste ni shvatili da se to dogodilo. Zato bi svaki obrok trebalo jesti za stolom bez ikakvih ometanja.

Pravilne razmere

Bez obzira na to koliko voliće određena jela, morate naučiti da jedete u pravilnim razmerama. Na tanjuru bi uvek trebalo da imate polovnu povrća te po četvrtinu proteina i ugljenih hidrata.

Prejedanje pod stresom

Kada smo pod stresom, a to je nažalost vrlo česta pojava, telo otpušta adrenalin i kortizol. Zbog ovih hormona organizam teže vari hranu pa ako jedete dok ste pod stresom, postoji veća opasnost da ćete se udebljati, ali i loše osećati. Radije odaberite neku aktivnost ili meditaciju kako biste se smirili i lakše odradili naporne zadatke koji vas uzrujavaju.

Voće i povrće na prvom mestu

Magazin Body & Soul navodi da prema australijskim smernicama o zdravoj ishrani dnevno bi trebalo da pojedemo dve porcije voća i pet porcija povrća.

Previše obrađene hrane

Ovaj problem je još jedna boljka modernog načina života. Ljudi su pre jeli sezonske namirnice iz svoje okoline, a danas imamo toliko toga u ponudi da ni ne razmišljamo previše o poreklu, svežini ili o tome da se radi o obrađenim proizvodima. Da, ponekad je jednostavnije odabrati gotov proizvod, ali to ne sme da bude vaš svakodnevni način ishrane.

Planirajte

Ključ kvalitetne ishrane krije se u planiranju. Ako uzmete sve do sada pročitano u obzir, jedini način da to poštujete jeste da planirate unapred. Možda vam se to sada čini kao još jedna stavka o kojoj se morate brinuti, ali ako napravite plan za pet dana i kupite namirnice unapred, zapravo ćete uštedeti vreme i novac, te se zdravije hraniti.

Izvor: tportal
M.K.

Tagovi: