6 načina da vaš doručak učinite zdravijim

by | januar 23, 2014

Mnogo je nedoumica u vezi sa jutarnjim obrokom. Jedni tvrde da, na primer, vežbanje pre doručka pomaže bržem sagorevanju kalorija, drugi tvrde da ga ne smete preskočiti ako želite da izgubite kilograme, dok treći smatraju da upravo preskakanje doručka može biti loše za vaše srce.

zdrav dorucak

Postoji puno načina kako vaš doručak možete učiniti zdravijim Jedan od njih je da napravite svoju sopstevenu kombinaciju žitarica koristeći zdrave namirnice poput pčelinjeg polena u prahu, baobab voća u prahu, godži bobica, granula, čia semenki, muslija ili zobenih pahuljica. Hm, ne zvuči vam uzbudjivo i ukusno? U nastavku pročitajte još šest načina kako možete zdravije da doručkujete.

1. Ne preskačite doručak. Istraživanja pokazuju da izbegavanje dobro izbalansiranog doručka vodi prejedanju u toku dana. Šta znači dobro izbalansiran doručak? Ako unesete dovoljno ugljenih hidrata, proteina i vlakana, nećete osetiti glad dok ne dođe vreme za ručak.

2. Jedite ono što volite. Za doručak bi trebalo da jedete ono što volite, poput kajgane ili peciva. Zašto? Zato što ga onda nećete preskočiti.

3. Nemojte jesti previše masnu hranu. Hrana koja obiluje masnoćama, kao što je slanina, neće vas držati sitim dugo vremena, a može da izazove i umor u toku dana.

4. Jedite hranu bogatu vlaknima zato što vam ona daje dugotrajan osećaj sitosti. Osim toga, smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

5. Proteini su esencijalni u svakodnevnoj ishrani. Dodajte svom doručku semenke ili bademe jer sadrže i protein i dobar holesterol.

6. Ubacite sastojke koji su dobri za vaš imunitet i koji čak pomažu da smanjite rizik od dijabetesa, raka i srčanih oboljenja. Borovnice, semenke i bademi su odlični za to. Možete ih izmrviti, pomešati i posuti u tanjir sa ovsenom kašom.

Ne čekajte ponedeljak – počnite već sutra!

Autor: Life Content

Tagovi: