6 namirnica za zdravije kosti

by | mart 27, 2014

Za zdravlje kostiju i zglobova ishrana je i te kako važna. Svoje jelovnik zato obavezno obogatite hranom bogatom kalcijumom. Otkrivamo vam šest namirnica koje bi trebalo što češće da jedete.

kalcijum

Mleko

Mleko je najdostupniji izvor kalcijuma. Osim toga, kalcijum u mleku se nalazi u obliku koji telo lako probavlja i apsorbuje.

Jogurt

Bogat belančevinama i zdravim bakterijama za vaš stomak, jogurt sadrži oko 400 mg kalcijuma u jednoj porciji. Izbegavajte voćne jogurte i odlučite se za obični sa niskim postotkom mlečne masti.

Zeleno povrće

Većina povrća, pogotovo zelenog, sadrži kalcijum. Odaberite spanać, repu, kelj, zelenu salatu, celer, brokoli, kupus, šparoge, pečurke.

Mahunarke

Još jedan odličan izvor kalcijuma. Preporučujemo pasulj ili grašak.

Bilje i začini

Bosiljak, majčina dušica, cimeta, menta i beli luk ne samo da će vašoj hrani obezbediti odličan ukus, već će i vašem telu pružiti kvalitetnu dozu kalcijuma.

Narandža

Agrumi poput narandže ne samo da sadrže kalcijum, već i vitamin D koji je neophodan za apsorpciju kalcijuma. Ishranu obavezno obogatite narandžama, limunom, klementinama…

Izvor: ljepota.ba

Tagovi: