7 mitova o hrani koji su potpuna besmislica!

by | jul 13, 2016

Da li su jaja zaista štetna, koliko dnevno treba piti vode i da li je zdravo jesti odmrznutu hranu?

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Nutricionistkinja Džulijet Kelou navela je u intervjuu za „Mirror“ koji su najčešći mitovi o hrani u koje ljudi lako poveruju.

Pročitajte i… Ne gladujete, a mršavite: Hrana sa negativnim kalorijama zaludela svet

1. Celer

Mit o negativnim kalorijama kaže da naše telo troši više kalorija na varenje celera nego što ih celer sadrži. Istina je da celer ima samo 6 do 10 kalorija, što ga čini simpatičnom niskokaloričnom grickalicom, ali od toga nećete smršati.

Još mitova o rani u koje ne treba da verujete pročitajte na sledećim stranama…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

2. Zamrznuta hrana

Postoji mit da smrznuta hrana zamrzavanjem gubi hranljive sastojke. Sveže namirnice beru se i dopremaju u supermarkete danima pre kupovine, dok smrznute namirnice odmah prolaze kroz proces smrzavanja. Sveže namirnice gube svoje hranljive sastojke nakon nekoliko dana, dok se kod smrznutih namirnica nutrijenti zadržavaju mnogo duže.

Pročitajte i… 7 najvećih zabluda o zdravoj hrani i mršavljenju

3. Šargarepa

Mnogi veruju da šargarepu ne bi trebalo kuvati jer na taj način gubi hranljive sastoje. Međutim, šargarepa je zdravija kada je kuvana jer se kuvanjem čuvaju svi važni nutrijenti poput antioksidansa i vitamina A.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

4. Pravilo od pet sekundi

Postoji mit da vam se, kad vam hrana ispadne na pod, neće ništa dogoditi ako je podignete u roku od nekoliko sekundi. To, nažalost, nije istina jer je naučno dokazano da hrana koja padne na pod može da postane zaražena salmonelom za samo nekoliko sekundi. Naravno, to zavisi od količine bakterija na podu i vrste poda na koji je hrana pala.

Pročitajte i… Pet letnjih dijeta koje uspešno tope masne naslage

5. Jaja

U svetu je široko zastupljeno mišljenje da jaja treba izbegavati jer povećavaju nivo holesterola u krvi i povećavaju rizik od infarkta. Na ovo upozorenje pažnju bi trebalo da obrate samo ljudi s genetskim predispozicijama za visok holesterol, što znači da bi ovu namirnicu trebalo da unose najviše triput nedeljno, ali ih nipošto ne treba izbacivati iz jelovnika jer su bogate brojnim korisnim materijama.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

6. Kafa

Mišljenje da kafa ima negativno dejstvo za zdravlje jer nepovoljno utiče na metabolizam bilo je zastupljeno dugo. Danas znamo da je ova namirnica mnogo bolja nego glas koji je prati.

Pročitajte i… Leto bez masnih naslaga: 5 namirnica koje ubrzavaju proces mršavljenja

7. Voda

Sigurno ste čuli da dnevno treba popiti 8 čaša vode. Ali, ta brojka u stvarnosti nije univerzalna. Mnogi bi se začudili kada bi čuli da naučnici trenutno pokušavaju da utvrde da li je ta količina zapravo mnogo veća od one koja je telu zaista potrebna.

Tagovi: