8 saveta za pripremu zdravog roštilja

by | maj 1, 2014

Ako roštilj pečete li na prejakoj vatri, pa meso i druga hrana zagore, dolazi do stvaranja hemikalija koje su povezane s većim rizikom nastanka određenih tumora. Stoga stručnjaci savetuju da meso pripremate s prirodnim antioksidansima, poput ruzmarina, jer ćete tako smanjiti ili eliminisati prisustvo štetnih materija.

priprema rostilja

Upotreba lekovitog bilja i marinada smanjuje potencijalni zdravstveni rizik.

Meso koje se priprema u marinadi s ruzmarinom/majčinom dušicom uz dodatak bibera i soli; marinadi od origana, majčine dušice, belog luka i luka, te marinadi od origana, bosiljka, luka i peršuna, ima manje vrednosti štetnih jedinjenja od klasično pripremljenih.

Imajte na umu i sledeće savete za zdraviji roštilj:

• Roštilj mora da bude čist, nakon svake upotrebe operite rešetke roštilja

• Sirovo meso čuvajte u frižideru sve dok ne dođe trenutak da ga stavite na roštilj

• Meso držite odvojeno od kuvane hrane, svežeg voća i povrća

• Meso roštiljajte na laganoj temperaturi – koristite termometar ako ne znate da procenite sami

• Ne dopustite da vam meso na nekim delovima postane crno, ako se to desi, uklonite zagorele delove pre serviranja

• Pre pečenja uklonite višak masnoće kako biste smanjili rizik od zagorevanja

• Pecite nemasno, krto meso, umesto kobasica i hamburgera

• Da biste sprečili izgaranje – kobasice pecite na kraju

• Ne pecite samo meso, roštiljajte i povrće poput tikvica, paprika, krompira i patlidžana

• Ribu možete peći u aluminijskoj foliji, uz začine, malo luka i soka od limuna

Izvor: net.hr

Tagovi: