Categories Zdrava ishrana

Bezglutenska ishrana može da dovede do deficijencije i izazove bolest

Kao gastroenterolog, Džejson Taj-Din viđa pacijente koji jedu samo krompir i ponekad malo pirinča.

Foto: Pixabay

,,Suviše se plaše da bi jeli nešto drugo’’, kaže on, ,,zato što dobijaju neku vrstu reakcije. Ponekad je to prava reakcija ali u većini slučajeva razlog je u tome što su razvili strah od hrane. Zbunjeni su simptomima i svojim odnosom prema hrani.’’

Taj-Din kaže da neki pacijenti dolaze u kliniku u suzama. ,,Uđu i kažu, ,Ne znam šta da jedem.’ Dođu do tačke gde su iz ishrane izbacili toliko mnogo toga da ta ishrana više uopšte nije hranljiva. Dobiju fobiju od hrane – koju nazivamo ortoreksija. Dođu do ekstremnog nivoa gde su isključili toliko toga iz ishrane.’’

Taj-Din je šef laboratorije za istraživanje celijakije na Institutu za medicinska istraživanja Volter i Eliza Hol u Melburnu i predsednik medicinskog savetodavnog odbora pri Udruženju za istraživanje celijakije Australije. Bavi se stanjem u kom gluten, protein koji se nalazi u žitaricama kao što su pšenica i ječam, izaziva opasnu imunološku reakciju u crevima pacijenta.

Ali poslednjih godina gluten se povezuje sa neobično velikim brojem drugih bolesti, od autizma, demencije i šizofrenije do gojaznosti i dijabetesa tipa 2. Ove tvrdnje – za koje Taj-Din kaže da imaju veoma malo dokaza – pomogle su pojavi trenda bezglutenske ishrane, koju, po njegovom mišljenju, primenjuje oko 30 odsto stanovništva.

S druge strane, jedna američka studija koja se iznenada pojavila tvrdi da bezglutenska ishrana može da doprinese globalnoj epidemiji dijabetesa tipa 2.
Tim istraživača je proučavao vezu između unosa glutena, telesne težine i dijabetesa tipa 2 u longitudinalnoj studiji sa podacima koji sežu u vreme daleko pre nego što je iko čuo za ovaj protein.

,,Želeli smo da utvrdimo da li konzumiranje glutena utiče na zdravlje kod osoba koje nemaju zdravstveni razlog da ga izbegavaju’’, kaže autor studije Dženg Cong (Geng Zong), koji se bavi istraživanjem ishrane na Fakultetu za javno zdravlje TH Čen pri Harvard univerzitetu u Bostonu.

Ovaj tim je prikupio više od četiri miliona pojedinačnih podataka o učesnicima tokom godina u vezi sa unosom glutena i zdravstvenim stanjem, što je ogroman broj koji potiče iz tri longitudinalne studije koje su trajale tri decenije i obuhvatile blizu 200.000 učesnika – od kojih je svaki popunjavao upitnike o ishrani na svake dve do četiri godine.

Istraživači su odredili prosečan unos glutena za svakog učesnika i podelili ih u pet grupa, od onih koji su unosili najmanje glutena do onih koju su ga unosili najviše. 20 odsto osoba sa najvećim unosom glutena dobilo je dijabetes tipa 2 u 13 odsto manje slučajeva nego osobe sa najmanjim unosom ovog proteina.

Ova studija je takođe ustanovila da unos glutena nema očigledan uticaj na telesnu težinu učesnika. ,,Naši rezultati govore da unos glutena nema značajan negativan uticaj na pojavu dijebetesa tip 2 ili prekomernu telesnu težinu’’, kaže se u sažetku studije, koja je predstavljena na naučnom forumu pod nazivom Način života i kardiometaboličko zdravlje u Oregonu, koji je organizovala Američka asocijacija za bolesti srca.

,,Iz toga se zaključuje da ograničavanje glutena u ishrani neće dovesti do prevencije dijabetesa tipa 2. Može da dovede do smanjenog konzumiranja vlakana cerealija ili žitarica sa celim zrnom koji pomažu da se smanji rizik od dijebetesa.’’
Cong smatra da ljudi koji izbegavaju gluten mogu da dovedu sebe to tačke neuhranjenosti. Po njegovim rečima, bezglutenska hrana često sadrži malo hranljivih materija a prilično je skupa. Drugi istraživači sumnjaju da bezglutenska hrana ima još više negativnih aspekata. Jedna druga američka studija, objavljena prošlog meseca u časopisu Epidemiology, kaže da pirinčano brašno koji se dosta koristi u bezglutenskoj hrani može da izloži ljude štetnim zagađujućim materijama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA