Dar iz prirode: Stevija u mlečnim proizvodima

by | mart 3, 2015

Muči vas gojaznost, dijabetes, dijagnostikovana vam je kardiovaskularna bolest a volite da jedete slatkiše. Nudimo rešenje – stevija, prirodni zaslađivač.

Ukoliko imate problem sa gojaznošću, dijabetesom ili patite od kardiovaskularnih bolesti a „vodite bitku“ sa slatkišima rešenje za vas je stevija – prirodni zaslađivač. Na tržištu se pre par decenija pojavilo nekoliko veštačkih zaslađivača poput aspartama i saharina, iako nemaju kalorijsku vrednost neke studije pokazuju da dugoručna upotreba sintetičkih zaslađivača utiče nepovoljno na naš organizam.

Posebnu pažnju kod ljudi koji paze na ishranu privlači stevija, prirodni zaslađivač koji se može koristiti kao alternativa šećeru i veštačkim zaslađivačima. Ekstrakt lista stevije je između 200 i 300 puta slađi od šećera, međutim skoro da nema kalorije.

Upotreba ekstrata od stevije u prehrambenim proizvodima prvi put je odobrena 2008. godine u Sjedinjenim Američkim Državama dok je u novembru 2012. godine u Kanadi lansiran prvi jogurt zaslađen ekstraktom stevije.

Stevija se danas često koristi tokom redukcije ishrane koji podrazumeva smanjen unos kalorija. Mlečni proizvodi obogaćeni stevijom, predstavljaju idealnu kombinaciju neophodnu onima koji brinu o svom zdravlju ali i izgledu jer na taj način dobijaju zdrav mlečni dezert sa 30 % kalorija manje.

Tagovi: