DIJETA : Jedite ceo dan!

by | septembar 27, 2009

dijeta Želite da smršate, a da ne trpite napade gladi i ne čekate satima na naredni obrok? Naravno, ko to ne priželjkuje! Ovo je prava dijeta za milione žena širom sveta. Uživajte u šest obilnih obroka koji će vam omogućiti da oslabite 3 kg i (ovo je definitivno najbolji deo!) da jedete baš sve, uključujući čokoladu.
Primenom ovog režima ishrane uspećete da oslabite oko kilogram nedeljno, što možda nije dinamika koju želite, ali zato nijednom nećete osetiti glad.
U čemu je trik?
Određeni broj kalorija troši se već na ishranu. Tačnije, žvakanje, varenje i apsorpcija hranljivih materija zahtevaju „vredan rad“, zbog čega se metabolizam ubrzava svaki put kad jedemo. To znači da konzumiranje šest obroka dnevno povećava broj kalorija koje sagorevate svakih 24 sata. Naučno je dokazano da osobe koje jedu češće, a pomalo, brže sagorevaju masno tkivo i zadržavaju više mišićne mase nego oni koji jedu ređe, ali obilnije obroke. To znači da ćete, ne samo lakše izgubiti višak kilograma, već ćete uspeti i da održite željenu težinu.

 


SATNICA ISHRANE

 

Možda ćete morati da korigujete ovaj plan da biste ga prilagodili svom načinu života. Satnica je pokazatelj na koji način obroci treba da budu rasporeeni, odnosno, koliki treba da bude razmak izmđeu njih. Ponuđeno je sedam varijanti svakog obroka, za svaki dan u nedelji po jedna.

 

7.00 h Doručak
10.00 h Prepodnevna užina
13.00 h Ručak
16.00 h Popodnevna užina
18.30 h Večera
21.00 h Večernja užina

 


DORUČAK

1 Pet iseckanih suvih kajsija pomešanih sa šakom badema i dodatih u 125 g posnog krem sira.

2 Prazan kroasan (oko 50 g) i dve šake jagoda.

3 Polovina integralne kifle premazana posnim sirnim namazom i breskva ili kruška.
4 Ispržena tri „listića“ suvog vrata na teflonu, ili na grilu, sa jednim kuvanim jajetom i čašom jogurta.
5 Sok od svežeg grejpfruta, 150 ml, i dva parčeta integralnog tosta namazana posnim sirnim namazom.
7 Parče integralnog hleba sa šnitom praške šunke, kolutom paradajza i parčetom mocarele (25 g).

RUČAK

1 Salata od krastavaca, paradajza, crvenog luka sa deset maslina i 50 g posnog feta sira.

2 Pileće belo meso na žaru (125 g) i kašika barenog pirinča.

3 Parče lazanja (oko 100 g).
4 Omlet od dva jajeta sa salatom od paradajza, paprika i crnog luka i dva parčeta integralnog hleba.

5 Trećina francuske vekne, prepolovljena i filovana ispasiranim avokadom (četvrtina ploda), paradajzom i krastavcem.

6 Manji hamburger ili čizburger sa salatom (ali bez dresinga).

7 Jedna zemička sa kuvanim jajetom, majonezom sa smanjenim procentom masnoće i salata, ili bareni spanać.


POPODNEVNA UŽINA

1 Četiri kocke crne čokolade.
2 Bilo koja pločica od integralnih žitarica i suvog voća koja ima manje od 100 kalorija.

3 Običan mafin (bez suvog grožđa ili čokolade).

4 Dva komada bilo kojeg voća.
5 Jedna manja kesica čipsa sa smanjenim procentom masnoće (manje od 100 kalorija).

6 Jedan tanji kolut rolata „Swiss roll“ (proizvod „7 Days“) – tanji od 2 cm.

7 Manja kesica kokica.


VEČERA

1 „Cezar“ salata (u količini koju želite) prelivena s dve kašike gotovog dresinga za salate sa smanjenim procentom masnoće, 25 g parmezana i 25 g krutona.

2 50 g testenine sa bolonjeze sosom – 75 g posne, mlevene junetine ili ćuretine i 250 g paradajz pirea.

3 Ispržite 125 g tvrdog tofua, 25 g badema, kukuruza šećerca i crvene paprike na malo maslinovog ulja. Dodajte čili začin i soja sos.

4 Prepolovljeni patlidžan ispecite u rerni na malo maslinovog ulja. Odozgo stavite 25 g fete i tvrdi sir (trapist). Zatim zapecite patlidžan.

5 Grčka salata i parče crnog hleba.

6 150 g piletine na žaru (bilo koji deo) sa 200 g kuvanog sočiva i salatom od krastavaca.

7 Pica napravljena od gotove baze (oko 75 g) premazana kašikom pirea od paradajza i sa četiri šnite praške šunke.


VEČERNJA UŽINA

1 Pola banane i četiri brazilska oraha.

2 Musli pločica.
3 25 g mocarele sa dva krekera.
4 25 g ovsene kaše u 100 ml obranog, ili mleka od soje.

5 Čaša voćnog jogurta.
6 Manje integralno pecivo namazano posnom pavlakom.

7 Čaša pudinga, skuvanog bez šećera i u obranom mleku.

 

Tekst: Nataša Ćovin; Foto: Shutterstock

Tagovi: