Doktori upozoravaju: Ovih 7 namirnica nikad ne treba da jedete

by | januar 13, 2016

Za sve ove štetne namirnice postoji i zdrava alternativa.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Svi smo čuli da namirnice koje jedemo svakodnevno sadrže toksine i opasne hemikalije.

Jesti zdravo znači konzumirati namirnice koje su minimalno obrađene i koje ne sadrže aditive.

Pročitajte i… Ovo je 10 najzdravijih namirnica na planeti

Evo namirnica za koje različiti eksperti za hranu sa svih krajeva sveta kažu da ih nikada ne treba jesti!

1. Endokrinolozi – paradajz u konzervi

Problem je u limenim konzervama. One sadrže bisfenol-A, sintetički estrogen koji se dovodi u vezu s reproduktivnim problemima, srčanim oboljenjima, dijabetesom i gojaznošću.

Pročitajte i… 9 razloga zašto bi trebalo svakodnevno piti sok od paradajza

Alternativa: Sok od paradajza iz staklene flaše.

Koje još namirnice ne bi trebalo nikada da jedete pogledajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

2. Farmeri – meso grla koja su hranjena kukuruzom

Stoka u prirodi jede travu, a ne žitarice. Većina današnjih farmera, zbog pritiska i želje za većim profitom, hrani stoku kukuruzom i sojom zato što su jeftiniji.

Pročitajte i… Suhomesnati proizvodi i crveno meso izazivaju rak?

Meso stoke koja se hranila travom sadrži više beta-karotena, vitamina E, omega 3 masnih kiselina, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma. Uz to, sadrži manje zasićenih masti. Iako je ovo meso skuplje, mnogo je zdravije i ukusnije.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

3. Toksikolozi – kokice iz mikrotalasne

Problem je u supstanci PFOA, hemikaliji koja se nalazi u ambalaži kokica za mikrotalasnu. Ova hemikalija dovodi se u vezu s neplodnošću, kao i problemima s jetrom i pankreasom. U mikrotalasnoj ova hemikalija isparava i ulazi u kokice, a u ljudskom telu se može zadržati godinama.

Pročitajte i… Zdrave grickalice: Jedite ih bez griže savesti

Alternativa: Obične kokice.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

4. Poljoprivrednici – neorganski krompiri

Neorganski krompiri sadrže herbicide, pesticide i fungicide. Neorganske krompire možete prepoznati po tome što ne mogu da proklijaju.

Pročitajte i… 3 najčešće greške koje pravimo s krompirom

Alternativa: Organski krompiri. Neki bi možda pomislili da je alternativa oprati krompire, ali hemikalije su apsorbovane u tolikoj meri da pranje nije nikakvo rešenje.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

5. Eksperti za ribarstvo – losos sa farmi

Kao što nije prirodno da krave jedu žitarice, tako nije prirodno ni da lososi budu ograđeni mrežom i da se hrane sojom, živinskim otpacima ili čak hidrolizovanim perjem pilića. Meso lososa koji se uzgajaju na ovaj način izuzetno je kancerogeno i dovodi se u vezu s dijabetesom i gojaznošću.

Pročitajte i… Zdrave i ukusne namirnice koje ne goje

Alternativa: Divlji, ulovljeni losos.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

6. Biotehnološki eksperti – neorganska soja (GMO nefermentisana soja)

Jedina soja koja je prihvatljiva za ljudsku upotrebu jeste fermentisana soja. Nažalost, 90% soje u svetu je genetski modifikovano i izaziva dugoročne probleme sa zdravljem, zato što remeti balans hormona, a može da dovede čak i do raka.

Pročitajte i… Koliko je soja zaista dobra za vaše zdravlje

Alternativa: Fermentisana soja.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

7. Eksperti za organsku hranu – neorganske jabuke

Od svih neorganskih proizvoda, jabuke sadrže najveći nivo pesticida. Rezultati više istraživanja izloženost ovim pesticidima dovode u vezu s rakom i Parkinsonovom bolešću.

Pročitajte i… Narodna medicina: Šta sve leči jabuka + recepti

Alternativa: Organske jabuke. Iako su mnogo skuplje, one su mnogo ukusnije i neuporedivo zdravije.

Tagovi: